1.Biszkopt:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką.
Masę dzielimy na 6 części do osobnych miseczek i do każdej porcji dodajemy inny barwnik spożywczy. Na dno okrągłych foremek (24cm) kładziemy papier do pieczenia i wykładamy kolorowe ciasto każde w osobną foremkę i pieczemy około 10-12 minut w temp 190stC. Studzimy.
2.Krem śmietankowy:
Śmietanę ubijamy mikserem na puszystą masę, śmietan-fix mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do śmietany pod koniec ubijania. Przekładamy biszkopty przygotowanym kremem. Zaczynając od fioletowego (spód) następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy a na wierzch czerwony. Ciasto dobrze schłodzić.
3.Krem maślany:
Masło miksujemy z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszysty biały krem. Kremem obkładamy dokładnie nasz tort i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
4.Schłodzony tort obkładamy białym lukrem plastycznym a z kolorowego lukru plastycznego robimy kwiatki i układamy na torcie w spiralę.
Smacznego!
Komentarze