Tort tęczowy

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zachwycający kolorami tęczy tort.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    12 jajek
    1 i 1/2 szkl cukru
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    1 i 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Barwniki spożywcze (ja użyłam barwników w proszku)
    Żółty,pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy.
    Krem śmietankowy:
    600ml śmietany 30%
    3 opakowania śmietan-fix
    4-5 łyżek cukru pudru
    Krem maślany:
    200g miękkiego niesolonego masła
    150g cukru pudru
    esencję waniliową
    Dekoracja:
    Lukier plastyczny różne kolory
    foremki do wycinania malutkich kwiatków
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0561lc0 1. Biszkopt:
    Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
    Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką.
    Masę dzielimy na 6 części do osobnych miseczek i do każdej porcji dodajemy inny barwnik spożywczy. Na dno okrągłych foremek (24cm) kładziemy papier do pieczenia i wykładamy kolorowe ciasto każde w osobną foremkę i pieczemy około 10-12 minut w temp 190stC. Studzimy.
  • image-1me1vvr 2. Krem śmietankowy:
    Śmietanę ubijamy mikserem na puszystą masę, śmietan-fix mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do śmietany pod koniec ubijania. Przekładamy biszkopty przygotowanym kremem. Zaczynając od fioletowego (spód) następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy a na wierzch czerwony. Ciasto dobrze schłodzić.
  • image-0b81vh9 3. Krem maślany:
    Masło miksujemy z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszysty biały krem. Kremem obkładamy dokładnie nasz tort i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  • image-15tblnb 4. Schłodzony tort obkładamy białym lukrem plastycznym a z kolorowego lukru plastycznego robimy kwiatki i układamy na torcie w spiralę.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować