TORT TĘCZOWY

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min

Tort urodzinowy z kremem stracciatello.Tort z kolorową glazurą.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jajek
    -200 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
    -3/4 szklanki wody
    -4 łyżeczki cukru

    krem stracciatella:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurtu greckiego
    -500 g. serka mascarpone
    -100 g. deserowej czekolady
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    tynk:
    -200 g. masła
    -200 g. cukru pudru
    -250 g. serka mascarpone
    -1 szklanka mleka w proszku

    polewa:
    -400 g. białej czekolady
    -ok.200 ml. śmietanki 30 % (ja dałam 330, ale to było za dużo)
    -4 albo 5 jadalnych barwników

    dekoracje:
    -1/2 polewy deserowej Helio
    -1/2 polewy białej Helio
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić na 3 blaty.
  • nasączenie 2. nasączenie-Kawę zaparzyć przegotowaną gorącą wodą, pocukrować. Mniejszą połową nasączyć blat w tortownicy.
  • krem 3. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
  • nasączenie 4. Przykryć drugim blatem i nasączyć resztą kawy.
  • krem 5. Posmarować resztą kremu.
  • 3 blat 6. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.Całość schłodzić.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć zabezpieczenia, ułożyć na paterze.
  • tynk 8. tynk-Zmiksować miękkie masło z pudrem, potem serkiem. Na koniec dodać suche mleko i zmiksować. Posmarować cały tort, starając się zrobić pagórek na górze tortu.Będzie łatwiej polać polewą.
  • do polewy 9. polewa-Połamać czekolady do 4 czy 5 szklanek. Do każdej po równo dodać śmietankę. Włożyć do garnka z wodą i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.Dodać po szczypcie barwnika i rozpuścić. Ostudzić do letniego.
  • polewa 10. Polewami polewać na górze tortu ,za pomocą łyżki, jednym za drugim kolorem. Tak jak robi się zebrę.
  • ozdoby 11. dekoracja- Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i nanieść na papier do pieczenia, w/g namalowanego wzoru.
  • dekoracje 12. Zastygłe odkleić i ułożyć na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować