1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić na 3 blaty.
3.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem i nasączyć resztą kawy.
5.Posmarować resztą kremu.
6.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.Całość schłodzić.
7.Zdjąć zabezpieczenia, ułożyć na paterze.
8.tynk-Zmiksować miękkie masło z pudrem, potem serkiem. Na koniec dodać suche mleko i zmiksować. Posmarować cały tort, starając się zrobić pagórek na górze tortu.Będzie łatwiej polać polewą.
9.polewa-Połamać czekolady do 4 czy 5 szklanek. Do każdej po równo dodać śmietankę. Włożyć do garnka z wodą i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.Dodać po szczypcie barwnika i rozpuścić. Ostudzić do letniego.
10.Polewami polewać na górze tortu ,za pomocą łyżki, jednym za drugim kolorem. Tak jak robi się zebrę.
11.dekoracja- Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i nanieść na papier do pieczenia, w/g namalowanego wzoru.
Komentarze