TORT ''TĘCZA''

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Robiłam dwa identyczne torty.Torty serowo-galaretkowe,na czekoladowym spodzie,bardzo pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na 1 tort:
    ciasto czekoladowe:
    -50 g. margaryny
    -1 gorzka czekolada-100g.(tutaj gorzka malinowa)
    -4 jajek
    -80 g.pudru cukru
    -1/2 paczki cukru waniliowego
    -50 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    krem serowy:
    -1/2 kg.twarogu na sernik-z wiaderka
    -200 g. jogurtu greckiego
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 cukier waniliowy
    -1/2 śnieżki
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    pianka serowo-truskawkowa:
    -1/2 kg. serka truskawkowego-z wiaderka
    -1 i 1/2 op. galaretki truskawkowej
    -ok.300 ml.wody

    pianka serowo- malinowa:
    -2 serki Danio malinowe-tj. 280 g.
    -2 galaretki malinowe-tutaj wiśniowa i z czarnej porzeczki
    -1/2 l. wody

    1/2 białej czekolady do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Tort ''tęcza'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. Margarynę wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 27 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.25-30 min.(sprawdzić patyczkiem).Zdjąć papier, ciasto ostudzić i włożyć z powrotem do tortownicy
  • przygotowanie masy serowej 2. Krem serowy: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śnieżką. Porcjami dodawać jogurt, potem ser i zmiksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.
  • warstwa kremu 3. Wyłożyć masę na ciasto i schłodzić.
  • zabezpieczenie tortownicy 4. Tortownicę zabezpieczyć wyżej.
  • składniki na piankę 5. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.
    Zmiksować serek, dolewając galaretkę.
  • warstwa pianki 6. Wylać na zastygnięty krem serowy i ponownie schłodzić.
  • warstwa pianki 7. Postąpić jak z poprzednią pianką.
  • tort gotowy 8. Białą czekoladę,pokroić nożykiem, albo zetrzeć na tarce i posypać na górze tortu
    Można ozdobić w/g własnej fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować