Tort tecza (biszkoptowy)

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Bajeczny tort, wygląda wspaniale i smakuje rewelacyjnie. W każdym wzbudza zachwyt i nikt nie może się mu oprzeć.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 6 biszkoptów:
    12 jajek
    12 łyżek cukru kryształu
    12 łyżeczek cukru wanilinowego
    12 łyżek mąki pszennej
    12 łyżeczek proszku do pieczenia
    6 sypkich barwników spożywczych (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)

    Masa:
    0,5 l śmietany kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    2 białe czekolady
    2 śnieżki
    sok z połowy cytryny

    cukierki m&m's
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Tort tecza (biszkoptowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 białka oddzielamy od żółtek. dodajemy szczyptę soli i jeden z barwników spożywczych na końcu łyżeczki. Do sztywnej piany dodajemy cukry, nastepnie źółtka a na końcu mąke z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy do średniej tortownicy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Po kolei postepujemy tak z każdym kolorem.
  • 2. Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy ale musza one pozostac w płynnej konsystencji. Dodajemy do czekolad pół szkalnki śmietany kremówki i mieszamy razem. Reszte śmietany kremówki ubijamy na krem, dodajemy serki mascarpone, nastepnie śnieżki a na końcu sok z cytryny. Całośc krótko miksujemy.
  • 3. Przekładamy biszkopty masą, boki i wierzch również smarujemy a całośc dekorujemy kolorowymi cukierkami. Wstawiamy do lodówki.

Porady

Przypieczone "skórki" z góry biszkoptu delikatnie ściągamy nożem, na blaszce suszymy w lekko nagrzanym piekarniku, kruszymy,mieszamy i mamy kolorową posypkę na boki tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować