Tort szwarcwaldzki

4.5 (159 ocen)

Idealny tort na każdą okazję.

Składniki:

  • biszkopt kakaowy z 9 jajek
    75 ml likieru wiśniowego + 75 ml rozrobionego syropu wiśniowego z wodą = syrop do nasączania
    1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
    4 łyżki cukru pudru
    4 śmietan-fix
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fix.

    Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę dżemu wiśniowego, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę konfitury wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
    Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować