biszkopt kakaowy z 9 jajek
75 ml likieru wiśniowego + 75 ml rozrobionego syropu wiśniowego z wodą = syrop do nasączania
1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
4 łyżki cukru pudru
4 śmietan-fix
dżem wiśniowy
Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fix.
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę dżemu wiśniowego, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę konfitury wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Komentarze