Tort świnka peppa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić jajka a z cukrem na puszystą pianę, następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać proszek do pieczenia, olej, ocet i wymieszać. Piec w wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką tortownicy przez ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić biszkopt na trzy części. Każdą z części przed przełożeniem bitą śmietaną należy nasączyć cytryną (sok z jednej cytryny na dwie szklanki przegotowanej wody) Skroić wierzch biszkoptu (skorupkę), który posłuży do obsypania boku tortu.
2.Bita śmietana:
Rozpuścić żelatynę w szklance gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie ubić śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z żelatyną i przełożyć nasączony biszkopt. Posmarować bok tortu i obsypać kruszonką.
3.Udekorować tort według uznania. Ja udekorowałam go żelkami z nadzieniem akuku, gdyż mój synek za nimi przepada.
Smacznego!
Porady
Do bitej śmietany można dodać owoce, np. brzoskwinie.
Komentarze