Tort Świnka Peppa

4.5 (157 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam sprawiać przyjemność dzieciom w takim ważnym dniu jakim są urodzinki :) a w takim dniu tort musi być wymarzony... z postaciami bajkowymi :) Na taki tort skusi się nawet niejadek :)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 biszkopty z 4 jaj
    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    Krem budyniowy:
    Składniki:
    4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła

    owoce lub dżem do tortu ja dałam wiśnie drążone

    masa cukrowa około 1,5 kg:
    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    proporcje trzeba podwoić.
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze

    tortownica 28cm
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort angielski

Tort świnka peppa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
  • budyń 2. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
  • krem 3. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • tort 4. Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i posmaruj dżemem lub połóż owoce.
  • Tort 5. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 6. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  • masa cukrowa 7. Rozwałkuj cieniowaną masę cukrową
  • tort 8. obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy.
  • dekoracja 9. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
  • dekoracja 10. słonko
  • dekoracja 11. Robimy drzewko. Wyciskamy przez praskę (może być taka do czosnku-ja mam z dziecięcej ciastoliny ) paseczki i nakładamy na tort zwilżając ranty na torcie wodą lub specjalnym klejem do masy cukrowej.
  • dekoracja 12. domek
  • świnki 13. Świnki

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Na taki tort skusi się nawet niejadek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować