Tort świnka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort upiekłam na drugie urodziny córki Maii.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    15 jajek
    2,5 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    3 opakowania waniliowego budyniu (proszek budyniowy po 40 gram każdy)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    2,5 litra kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    sok z 3 cytryn
    2 cukry waniliowe
    10 śmietan-fixów
    4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z buraka lub różowy barwnik spożywczy
    słoik nutelli (400 gram)
    kilka kostek czekolady

    Poncz do nasączenia
    2 szklanki słodkiej herbaty z cytryną
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort świnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową foremkę (20x20 cm), tortownicę o średnicy 20 cm oraz 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane formy napełnić ciastem. Piec ok 25-30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blaty w tortownicach przekroić na pół a z ciasta w kwadratowej foremce wykroić 3 krążki za pomocą filiżanki o średnicy ok. 5 cm, oraz krążek o średnicy ok 8-9 cm. Powstałe krążki także przekroić na 2 blaty.
  • 2. Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny oraz cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixami. Do ubitej kremówki dodać sok z buraka lub różowy barwnik. Wymieszać aby krem miał jednolity różowy kolor.
  • 3. Wszystkie dolne blaty (o średnicach 20 cm, 26 cm oraz 3 kółka po 5 cm i 1 kółko o średnicy 8 cm) nasączyć połową ponczu i posmarować nutellą oraz połową ubitej śmietany. Nałożyć górne blaty, nasączyć. Jeden mały krążek (5 cm) przekroić na pół powstaną dwa półkola na uszy świnki.
  • 4. Wszystkie krążki posmarować 3/4 pozostałej różowej śmietany, dokładnie wygładzić. Na tacy ułożyć największy krążek (26 cm) na nim średni (20 cm), na nim z kolei ten o średnicy 8 cm (ryjek świnki). Z tyłu ułożyć przecięte małe krążki jako uszy a z przodu małe krążki jako łapki.
  • 5. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i na papierze do pieczenia za pomocą małej szprycy zrobić rzęsy, pazurki oraz oczy i dziurki w nosie. Schłodzić, po czym ułożyć na torcie. Z reszty kremówki zrobić ozdobne obramowanie wokół poszczególnych elementów tortu.

Porady

Zamiast nutelli do przełożenia można użyć truskawkowego lub brzoskwiniowego dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować