1.Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową foremkę (20x20 cm), tortownicę o średnicy 20 cm oraz 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane formy napełnić ciastem. Piec ok 25-30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blaty w tortownicach przekroić na pół a z ciasta w kwadratowej foremce wykroić 3 krążki za pomocą filiżanki o średnicy ok. 5 cm, oraz krążek o średnicy ok 8-9 cm. Powstałe krążki także przekroić na 2 blaty.
2.Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny oraz cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixami. Do ubitej kremówki dodać sok z buraka lub różowy barwnik. Wymieszać aby krem miał jednolity różowy kolor.
3.Wszystkie dolne blaty (o średnicach 20 cm, 26 cm oraz 3 kółka po 5 cm i 1 kółko o średnicy 8 cm) nasączyć połową ponczu i posmarować nutellą oraz połową ubitej śmietany. Nałożyć górne blaty, nasączyć. Jeden mały krążek (5 cm) przekroić na pół powstaną dwa półkola na uszy świnki.
4.Wszystkie krążki posmarować 3/4 pozostałej różowej śmietany, dokładnie wygładzić. Na tacy ułożyć największy krążek (26 cm) na nim średni (20 cm), na nim z kolei ten o średnicy 8 cm (ryjek świnki). Z tyłu ułożyć przecięte małe krążki jako uszy a z przodu małe krążki jako łapki.
5.czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i na papierze do pieczenia za pomocą małej szprycy zrobić rzęsy, pazurki oraz oczy i dziurki w nosie. Schłodzić, po czym ułożyć na torcie. Z reszty kremówki zrobić ozdobne obramowanie wokół poszczególnych elementów tortu.
Porady
Zamiast nutelli do przełożenia można użyć truskawkowego lub brzoskwiniowego dżemu.
Komentarze