Tort STO LAT

0 (0 ocen)

Tort na urodziny ;-)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    Jajka – 4 szt
    Cukier – ¾ szkl
    Cukier waniliowy -1 op
    Sól- szczypta
    Mąka pszenna – ¾ szkl
    Mąka ziemniaczana – ¼ szkl
    Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
    KREM:
    Jajka – 5 szt
    Cukier – 1 szklanka
    Margaryna – 200g
    Masło prawdziwe – 400 g
    Alkohol – 4-5 łyżek
    DODATKOWO:
    Koraliki cukiernicze
    Barwnik spożywczy

Tort sto lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić.
    KREM:
    Jajka wbić do miski, postawić ją na garnku z wrzącą wodą i ubijać na puch dodając cukier, odstawić do przestygnięcia.
    W drugiej misce zmiksować margarynę z masłem i dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy jajecznej i po odrobinie alkoholu. I tak aż do wykończenia składników.
    Gotową masą przełożyć wystudzony i nasączony biszkopt biszkopt. Schłodzić w lodówce i po godzinie ponownie wyjąć by go ozdobić resztą kremu wymieszaną z barwnikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy