TORT STAW z ŻABKAMI

4.5 (178 ocen)

  • 4 godz.

Taki torcik zrobiłam na imieniny mojej córeczki Gai. Była zachwycona. Biszkopt przełożony kremem chantilly i dekoracja.

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt (ilość ciasta na tortownicę Ø 22 cm):
    3 jajka
    90 g cukru
    70 g mąki
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju np.słonecznikowego
    2 łyżki wody
    2 płąskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
     
    krem chantilly:
    2 całe jajka
    80 g cukru
    45 g mąki
    350 ml mleka

    100 ml śmietany kremówki (30%lub 36%)
    żelatyna (opcjonalnie)
    skórka z 1 cytryny


    dekoracja:
    ok.300 ml śmietany kremówki (30%lub 36%)
    cukier puder (ilość wg uznania)
    żelatyna

    barwniki spożywcze
    kolorowe cukiereczki
    gotowe żabki cukrowe i kwiatuszki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Tort staw z żabkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt.
    Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Aby biszkopt miał intensywniejszy żólty kolor w wodzie rozpuść troszkę szafranu lub kurkumy lub barwnika i ciągle ubijająć dodaj do białek, dodaj również olej.. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki.
    Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremkii piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 - 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce'.
  • 2. rzygotuj krem budyniowy (la crema pasticcera)
    Do dość dużego garnka wlej mleko i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień.
    Cytrynę obierz cieniutko ze skórki (tylko żóltą część, biała jest gorzka!) i duże kawałki skórki podgrzewaj w mleku.
    W misce ubij trzepaczką cukier z żóltkami do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz szczypte soli i połącz z ubitymi z cukrem żółtkami.
    Wyciągnij z podgrzanego mleka skórkę i wlewaj do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlej z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewaj do momentu, aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy cytrynowy smak dodaj trochę startej na bardzo drobnych oczkach skórki z drukiej świeżej cytryny.
    Gotuj ciągle mieszając prze ok. 2-3 min.
    Wystudź krem od czasu do czasu mieszając lub przykryj przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
     
  • 3. Ubij zimną śmietanę, ewentualnie dodaj żelatynę (rozpuszczoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubitą śmietanę dodawaj powoli do zimnego kremu budyniowego i mieszaj szpatułką. Sama zdecyduj proporcje, może stwierdzisz, że krem będzie lepiej smakował z mniejszą ilością bitej śmietany. I w ten oto sposób mieszając krem budyniowy z bitą śmietaną powstał krem chantilly.
  • 4. Wystudzony biszkop wyrównaj z góry, przekrój na pół, posmaruj dolną część kremem i przykryj górną częścią. Wstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
     
  • 5. Przygotuj dekorację.
    Rozmocz żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Ubij zimną śmitanę dodaj cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę. Włóż na godzine do lodówki. Podzil śmiatanę na parę miseczek i wymieszaj z barwnikami. Dekoruj workiem cukierniczym z różnymi końcówkami.
    Staw i słoneczko wykonałam z odciętej góry z biszkopta. Ciastu nadałam odpowiedni kształt po czym wysmarowałam białą śmietaną i zanurzyłam w niebieskim cukrze (słońce w żóltej śmietanie). Daj ponieść się fantazji i do dzieła ;)

Porady

Jeśli uznasz, że twój krem budyniowy jest zbyt rzadki i po połączeniu z bitą śmietaną będzi jeszcze rzadszy, dodaj więcej mąki jub odrobinę mąki ziemniaczanej (którą możecie rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać pod koniec gotowania). Weź pod uwagę, że krem po ostudzeniu zgęstnieje!   Jeśli wolisz nadziać ciasto kremem waniliowym. Zamiast cytryny dodaj wanilię lub cukier waniliowy. Przekrój wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzem noża wyciągnij wszystkie nasionka, dodaj do podgrzewającego sie mleka, do mleka dodaj również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak, wyciąganij ją w momencie gdy dodajesz mleko do ubitej masy jajecznej. Jeśli używasz cukru waniliowego dodaj go do cukru z którym ubiałaś jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować