Tort Spiderman z masy cukrowej

4.51 (142 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort Spiderman to prawdziwa gratka dla fanów superbohaterów. Uwielbiam robić torty w stylu angielskim i spełniać dziecięce tortowe marzenia. Taki tort jest wprawdzie nieco pracochłonny, ale warto spróbować go zrobić, bo dziecięca radość jest wspaniałą nagrodą za poświęcony czas. Tort Spiderman z pewnością zyska uznanie nie tylko w oczach dzieci!

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt -tortownica 24cm:
    7-8 jajek
    3/4 szklanki cukru
    7-8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem budyniowy:
    Składniki:
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła
    3 łyżki kakao

    owoce lub dżem do tortu

    Krem maślany pod masę cukrową:
    100g miękkiego masła 82%
    3/4 szklanka cukru pudru
    2łyżki soku z cytryny.


    masa cukrowa ok 1 kg:
    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :

    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze

    klej do masy cukrowej

    tortownica 24cm
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort spiderman z masy cukrowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt: żółtka oddziel od białe, a białka ubij na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Biszkopt 2. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 170 st.C około 40 min.
  • budyń 3. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
  • krem 4. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Na koniec dodaj 3 łyżki kakao.
  • biszkopt 5. Biszkopt przekrawamy na 2-3 części w zależności od wysokości. Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i wyłóż dżem porzeczkowy.
  • tort 6. Krem maślany:
    masło miksujesz około 5 minut na puch dodaj stopniowo cukier puder i sok.
    ucieraj na puszystą masę i takim maślanym kremem posmaruj dookoła i wierzch tortu pod masę cukrową.
    Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa
7. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  • masa cukrowa 8. Do 3/4 białej masy dodaj niebieski barwnik i zagnieć. Rozwałkuj masę cukrową podsypując blat mąką ziemniaczaną.
  • obkładamy tort masą cukrową 9. Obłóż masą tort, dokładnie wygładź boki i zetnij nadmiar masy. Z białej masy zrób dekoracyjny długi wałek i połóż go na dole rantu przy torcie tak aby ukryć niedoskonałości po odcięciu masy cukrowej.
  • pajęczyna 10. Do zrobienia pajęczynki potrzebne są nam cienkie ruloniki, ja wykorzystuje do tego z dziecięcego zestawy od ciastoliny strzykawkę do robienia niteczek.
  • pajęczyna z masy cukrowej 11. Takie cienkie niteczki układamy na torcie tworząc pajęczynkę. Ja przyklejam za pomocą specjalnego kleju do masy cukrowej lub wodą.
  • figura spiderman 12. Z resztek niebieskiej masy tworzymy ludzika i nadajemy mu kształt Spidermana. Kawałek białej masy zabarwiam na czerwono, aby zrobić resztę figurki i napisy.
  • spiderman 13. Gotowego Spidermana zostawiamy do przeschnięcia.
  • spiderman masa cukrowa 14. Pisakiem jadalnym lub cieniutki pędzelek moczymy w czarnym barwniku spożywczym rozrobionym w odrobinie wody i robimy mu na ubranku pajęczynkę.

Porady

Dekoracje najlepiej przygotować dzień wcześniej bo są czasochłonne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Notka redakcyjna

Tort Spiderman – jak zrobić?

W naszym przepisie bazą tortu Spiderman jest delikatny i puszysty biszkopt. Sekretem udanego biszkoptu jest dodawanie składników, takich jak jajka czy mąka do ubitych białek. Całość powoli mieszamy używając szpatułki. Dzięki temu nasz biszkopt ładnie wyrośnie. Przygotowując tego typu tort, powinniśmy zaopatrzyć się w tortownicę. Ważne, żeby nie była zbyt szeroka, a raczej wyższa. Dobra tortownica będzie miała też odpinany rant, dzięki czemu łatwo wyjmiemy z niej gotowe ciasto.

Aby biszkopt nie był zbyt suchy można go nasączyć. Pamiętajmy jednak, że tort będą jadły dzieci, więc musimy zrezygnować z alkoholu. Lepiej skorzystać z wody z cytryną do nasączenia blatów tortu. Dodatek dżemu nie jest konieczny, ale sprawia, że całe ciasto jest lepiej zbalansowane smakowo – nuty słodkie przeplatają się z kwaśnymi.

Tort Spiderman krok po kroku

Chcąc przygotować tort Spiderman, mamy kilka opcji. Przede wszystkim w sklepach znajdziecie gotowe opłatki z postaciami z bajek i kreskówek do położenia na wierzch tortu. To dobra opcja dla tych, którzy nie czują się w dekorowaniu ciast zbyt mocni. 

Spiderman z masy cukrowej ułożony na górze tortu robi jednak większe wrażenie. Gotowe figurki również znajdziecie w sklepach, ale warto poeksperymentować i spróbować swoich sił we własnoręcznym ulepieniu superbohatera.
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować