1.Pieczemy dwa takie same biszkopty w misce metalowej o srednicy okolo 21 cm. Najpierw ubijamy białka gdy beda sztywne dodajemy żółtka na przemian z cukrem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao i wsypujemy do ubitej już piany z cukrem i zołtkami. Miskę smarujemy margaryna i wykladamy papierem do pieczenia nastepnie wylewamy biszkopt i pieczemy okolo godzinę w 180 stopniach. W taki sposób pieczemy dwa takie same biszkopty.
Nastepnie pieczemy biszkopt w ten sam sposob tylko z dwoch jajek i misce o srednicy okolo 16 cm.
2.Śmietanke ubijamy na sztywno wsypujac w trakcie ubijania wymieszany cukier puder z mlekiem w proszku, w osobnym naczyniu zmiksowac serki mascarpone dodac do nich ubita smietane i dalej ubijac do połączenia sie składników odłożyć trzy łyżki białej masyi do reszty dodac ostudzona plynna czekolade (czekolade łamiemy w kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej i studzimyzeby byla plynna nie goraca) i wszystko razem wymieszac. do kubka wlewamy polowe wrzatku i dwie lyzeczki cukru oraz wiśniówke i mieszamy oraz studzimy a nastepnie pączujemy kazda warstwe biszkoptu.
3.Czubek pierwszego dużego ciasta nieco ściąc. Umieścić je na półmisku półokrągłą stroną w dół. Na nim połóżyć drugie duże ciasto, tym razem wypukłą stroną do góry. W razie potrzeby wyrównać płaską część obu ciast. Powinien wyjść kulisty kształt – tułów sowy. Na nim połóżyć trzecie, najmniejsze ciasto – oczywiście płaską stroną w dół. Będzie to głowa sowy.
Każdy biszkopt przeciac na połowe.
4.Białą masę rozsmarowac na środku brzuszka sowy. Czekoladową masą przełozyc każda warstwe napączowanego biszkoptu i pokryć resztę tułowia sowy oraz jej głowę. Delikatnie dociskając masę końcówką małej szpatułki „poszarpać” ją w taki sposób, by wyglądem przypominała pióra.
5.Ciasteczka Oreo rozdzielić wzdłuż na pół (na ciastko + ciastko z kremem na wierzchu). Za pomocą odrobiny masy przykleić do nich po jednym M&M’sie lub drażu zależy co kto ma. Będą to oczy sowy . Umieścić je w odpowiednim miejscu tortu. Między nimi zamocować zaś kawałek skórki pomarańczowej – dziób sówki.
6.Drugą połówkę ciastka Oreo przekroić wzdłuż na pół. Uzyska sie w ten sposób uszy sowy. Umieścić je w odpowiednim miejscu (wypukłą stroną do zewnątrz) i posmarowaś z wierzchu masą czekoladową. Mini łezki czekoladowe (lub rozdrobnione zwykłe łezki) powbijać w brzuszek sowy w miejscu, gdzie znajduje się masa. Tort sowa gotowy. Przed podaniem włóż go do lodówki. SMACZNEGO!!!
Komentarze