Tort Sowa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Tort jest bardzo dobry kolezanki siostry wrecz sie nim zachwycaly. :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt z 4 jaj:
    3/4 szkl. maki tortowej
    kopiata łyżeczka kakao
    3/4 szkl.cukru
    4 jajka
    1/2 łyżeczki pr.do.pieczenia

    trzeba upiec dwa takie biszkopty

    biszkopt z 2 jaj:
    1/3 szkl.maki
    1/3 łyżeczki pr.do pieczenia
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    płaska lyzeczka kakao

    Masa:
    2 opakowania serka mascarpone
    1 L śmietanki 30%
    2 łyżki mleka w proszku
    300 g czekolady deserowej
    2 łyżki cukru pudru
    paczka wiśni mrozonych
    100 ml wiśniówki

    dodatkowo do dekoracji:
    3 szt. ciastka oreo
    2 szt draży
    kropelki czekoladowe
    skórka pomarańczowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort sowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy dwa takie same biszkopty w misce metalowej o srednicy okolo 21 cm. Najpierw ubijamy białka gdy beda sztywne dodajemy żółtka na przemian z cukrem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao i wsypujemy do ubitej już piany z cukrem i zołtkami. Miskę smarujemy margaryna i wykladamy papierem do pieczenia nastepnie wylewamy biszkopt i pieczemy okolo godzinę w 180 stopniach. W taki sposób pieczemy dwa takie same biszkopty.
    Nastepnie pieczemy biszkopt w ten sam sposob tylko z dwoch jajek i misce o srednicy okolo 16 cm.
  • 2. Śmietanke ubijamy na sztywno wsypujac w trakcie ubijania wymieszany cukier puder z mlekiem w proszku, w osobnym naczyniu zmiksowac serki mascarpone dodac do nich ubita smietane i dalej ubijac do połączenia sie składników odłożyć trzy łyżki białej masyi do reszty dodac ostudzona plynna czekolade (czekolade łamiemy w kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej i studzimyzeby byla plynna nie goraca) i wszystko razem wymieszac. do kubka wlewamy polowe wrzatku i dwie lyzeczki cukru oraz wiśniówke i mieszamy oraz studzimy a nastepnie pączujemy kazda warstwe biszkoptu.
  • 3. Czubek pierwszego dużego ciasta nieco ściąc. Umieścić je na półmisku półokrągłą stroną w dół. Na nim połóżyć drugie duże ciasto, tym razem wypukłą stroną do góry. W razie potrzeby wyrównać płaską część obu ciast. Powinien wyjść kulisty kształt – tułów sowy. Na nim połóżyć trzecie, najmniejsze ciasto – oczywiście płaską stroną w dół. Będzie to głowa sowy.
    Każdy biszkopt przeciac na połowe.
  • 4. Białą masę rozsmarowac na środku brzuszka sowy. Czekoladową masą przełozyc każda warstwe napączowanego biszkoptu i pokryć resztę tułowia sowy oraz jej głowę. Delikatnie dociskając masę końcówką małej szpatułki „poszarpać” ją w taki sposób, by wyglądem przypominała pióra.
  • 5. Ciasteczka Oreo rozdzielić wzdłuż na pół (na ciastko + ciastko z kremem na wierzchu). Za pomocą odrobiny masy przykleić do nich po jednym M&M’sie lub drażu zależy co kto ma. Będą to oczy sowy . Umieścić je w odpowiednim miejscu tortu. Między nimi zamocować zaś kawałek skórki pomarańczowej – dziób sówki.
  • 6. Drugą połówkę ciastka Oreo przekroić wzdłuż na pół. Uzyska sie w ten sposób uszy sowy. Umieścić je w odpowiednim miejscu (wypukłą stroną do zewnątrz) i posmarowaś z wierzchu masą czekoladową. Mini łezki czekoladowe (lub rozdrobnione zwykłe łezki) powbijać w brzuszek sowy w miejscu, gdzie znajduje się masa. Tort sowa gotowy. Przed podaniem włóż go do lodówki. SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować