Tort "Śnieżynka"

0 (0 ocen)

Tort upiekłam na swoje 26 urodziny. Tort jest połączeniem moich ulubionych smaków : białej czekolady i serka mascarpone. Dopełnieniem są prażone migdały

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
    3 budynie śmietankowe
    1 szkl cukru

    Masa z białej czekolady:
    500 g serka mascarpone
    700 g śmietanki kremówki
    3/4 szkl cukru pudru
    300 g białej czekolady

    Dodatkowo:
    150 g płatków migdałów
    1/2 szkl kandyzowanego kokosa
    cukrowa posypka w dowolnym kształcie

    50 ml zaparzonej mocnej herbaty

    Tortownica o śr.28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "śnieżynka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką
  • 2. Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 3 części
  • 3. Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej
  • 4. Ciepłą lecz nie gorącą czekoladę dodaj do serka i delikatnie wymieszać
  • 5. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem.
  • 6. Ubitą śmietanę dodać do serka z czekoladą i delikatnie wymieszać - włożyć do lodówki na godzinę
  • 7. Platki migdałów upraż na suchej patelni. OStudź
  • 8. Na dno tortownicy wyłóż 1 blat, namocz go herbatę i wyłóż 1/3 masy, na masę wyłóż 1/3 migdałów. Ułóż na to kolejny blat, namocz go herbatą. wyłóż 1/2 masy, posyp 1/3 płatków. Wyłóż ostatni blat i cały tort wysmaruj masą
  • 9. Migdały drobno pokrusz. Pokruszonymi migdałami oprósz boki tortu. na wierzch wyłóż kandyzowany kokos oraz posypkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować