Tort śmietanowy z truskawkami

4.49 (203 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort zrobiłam na małą uroczystość rodzinną dla uczczenia zdanej matury przez naszą córkę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. mączki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany roślinnej w kartonie

    Ponadto

    do dekoracji:
    truskawki
    listki mięty
    srebrne perełki cukrowe

    do nasączenia biszkoptu:
    1/2 szkl. wody
    sok z połówki cytryny
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito.
    Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu.
    Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy.
    Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
  • biszkopt 2. Upieczony,ostudzony biszkopt kroimy tak aby powstały trzy krążki.
    Każdy krążek nasączamy za pomocą pędzelka ponczem zrobionym z wody ,soku z cytryny i pudru cukru.
  • ŚMIETANA ROŚLINNA 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierwszy krążek śmietaną,układamy kawałki truskawek,kładziemy drugi krążek,powtarzamy czynność ze śmietaną i truskawkami,układamy trzeci krążek. Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą śmietany. Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji,napełniamy śmietaną i ozdabiamy boki tortu. Górę dekorujemy truskawkami i listkami mięty .Delikatnie przyozdabiamy cukrowymi perełkami.
    Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.

Porady

Używając śmietany roślinnej nie musimy jej słodzić,dodawać śmietanfixsu ani żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować