Tort śmietanowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu.
Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
2.Upieczony,ostudzony biszkopt kroimy tak aby powstały trzy krążki.
Każdy krążek nasączamy za pomocą pędzelka ponczem zrobionym z wody ,soku z cytryny i pudru cukru.
3.Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierwszy krążek śmietaną,układamy kawałki truskawek,kładziemy drugi krążek,powtarzamy czynność ze śmietaną i truskawkami,układamy trzeci krążek. Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą śmietany. Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji,napełniamy śmietaną i ozdabiamy boki tortu. Górę dekorujemy truskawkami i listkami mięty .Delikatnie przyozdabiamy cukrowymi perełkami.
Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.
Porady
Używając śmietany roślinnej nie musimy jej słodzić,dodawać śmietanfixsu ani żelatyny.
Komentarze