Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różami

4.5 (191 ocen)

Lekki, delikatny, bezalkoholowy, ozdobiony różyczkami z czekolady plastycznej

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek rozmiar L
    15 dag cukru pudru
    8 dag mąki pszennej tortowej
    3 dag mąki ziemniaczanej
    3 dag ciemnego kakao
    masło i bułka tarta do tortownicy

    PONCZ:
    1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
    około 1/4 szklanki przegotowanej wody

    PRZEŁOŻENIE:
    3 szklanki śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 lekko czubate łyżeczki żelatyny do namaczania
    1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
    5 połówek brzoskwiń z syropu z puszki

    PRZYBRANIE:
    płatki z czekolady mlecznej
    cukrowe perełki
    kwiaty i listki z czekolady plastycznej wykonane według przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/czekolada-plastyczna-4#a138510
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etapy przygotowania ciasta 1. BISZKOPT – upiekłam go dzień wcześniej:
    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.
    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z kakao.
    Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao.
    Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy lekko przestygło, wyjęłam z tortownicy i dostudziłam na kratce kuchennej.
    Na drugi dzień przekroiłam biszkopt poziomo na trzy blaty. Tym razem zrobiłam to tak: nadkroiłam biszkopt dookoła nożem piłką, a następnie w nacięciu umieściłam żyłkę, skrzyżowałam jej końce i pociągnęłam.
  • 2. PONCZ:
    Syrop z brzoskwiń wymieszałam z wodą. Nie dodawałam alkoholu, ale kieliszeczek wódki nie zaszkodzi, szczególnie jeśli nie będą go jadły dzieci :)
  • Brzoskwinie dodane do śmietany 3. PRZEŁOŻENIE i PRZYBRANIE:
    Połówki brzoskwiń bardzo dokładnie osączyłam z syropu, pokroiłam je w drobniusieńką kosteczkę.
    Żelatynę namoczyłam w rondelku w 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody, a kiedy napęczniała, postawiłam rondelek na ogniu i mieszając podgrzałam ją, aż się rozpuściła (nie gotowałam!)
    Dobrze schłodzoną kremówkę przelałam do miski, ubiłam mikserem na sztywno. Pod koniec, nie przerywając miksowania, dodałam najpierw cukier puder, a następnie cieniutki strumieniem – lejąc bezpośrednio na łopatki miksera - przestudzoną żelatynę. Mniej więcej połowę śmietany odłożyłam do drugiej miseczki, i dodałam posiekane brzoskwinie, wymieszałam.
  • Śmietana wyłożona na nasączony biszkopt 4. Na paterze ułożyłam górny blat wypukłością do dołu, przy pomocy łyżki nasączyłam go ok. 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarowałam 1/2 śmietany z owocami. Tak samo postąpiłam z drugim blatem. Na wierzchu ułożyłam trzeci (dolny) blat, stroną przekrojoną do wierzchu i lekko docisnęłam, żeby całość była równa.
  • Tort posmarowany śmietaną i obsypany płatkami czekoladowymi 5. Boki tortu obsmarowałam dookoła śmietaną i obsypałam płatkami mlecznej czekolady.
    Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany.
  • Ozdobiony wierzch tortu 6. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe.
    Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować