Lekki, delikatny, bezalkoholowy, ozdobiony różyczkami z czekolady plastycznej
Składniki:
BISZKOPT:
6 jajek rozmiar L
15 dag cukru pudru
8 dag mąki pszennej tortowej
3 dag mąki ziemniaczanej
3 dag ciemnego kakao
masło i bułka tarta do tortownicy
PONCZ:
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
około 1/4 szklanki przegotowanej wody
PRZEŁOŻENIE:
3 szklanki śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 lekko czubate łyżeczki żelatyny do namaczania
1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
5 połówek brzoskwiń z syropu z puszki
PRZYBRANIE:
płatki z czekolady mlecznej
cukrowe perełki
kwiaty i listki z czekolady plastycznej wykonane według przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/czekolada-plastyczna-4#a138510
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT – upiekłam go dzień wcześniej:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z kakao.
Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao.
Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy lekko przestygło, wyjęłam z tortownicy i dostudziłam na kratce kuchennej.
Na drugi dzień przekroiłam biszkopt poziomo na trzy blaty. Tym razem zrobiłam to tak: nadkroiłam biszkopt dookoła nożem piłką, a następnie w nacięciu umieściłam żyłkę, skrzyżowałam jej końce i pociągnęłam.
2.PONCZ:
Syrop z brzoskwiń wymieszałam z wodą. Nie dodawałam alkoholu, ale kieliszeczek wódki nie zaszkodzi, szczególnie jeśli nie będą go jadły dzieci :)
3.PRZEŁOŻENIE i PRZYBRANIE:
Połówki brzoskwiń bardzo dokładnie osączyłam z syropu, pokroiłam je w drobniusieńką kosteczkę.
Żelatynę namoczyłam w rondelku w 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody, a kiedy napęczniała, postawiłam rondelek na ogniu i mieszając podgrzałam ją, aż się rozpuściła (nie gotowałam!)
Dobrze schłodzoną kremówkę przelałam do miski, ubiłam mikserem na sztywno. Pod koniec, nie przerywając miksowania, dodałam najpierw cukier puder, a następnie cieniutki strumieniem – lejąc bezpośrednio na łopatki miksera - przestudzoną żelatynę. Mniej więcej połowę śmietany odłożyłam do drugiej miseczki, i dodałam posiekane brzoskwinie, wymieszałam.
4.Na paterze ułożyłam górny blat wypukłością do dołu, przy pomocy łyżki nasączyłam go ok. 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarowałam 1/2 śmietany z owocami. Tak samo postąpiłam z drugim blatem. Na wierzchu ułożyłam trzeci (dolny) blat, stroną przekrojoną do wierzchu i lekko docisnęłam, żeby całość była równa.
5.Boki tortu obsmarowałam dookoła śmietaną i obsypałam płatkami mlecznej czekolady.
Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany.
6.Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe.
Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała.
Komentarze