Tort śmietanowy

4.5 (164 ocen)

Najprostszy tort

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nasączenie:
    woda, odrobina cukru, sok z cytryny, szampan
    Krem śmietanowy:
    650 g śmietanki 30%
    2 lub 3 opakowania - "śmietanfiksu"
    4 łyżki cukru pudru (można mniej)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wbijam 4 jajka do misy robota kuchennego i lekko je rozbijam. Następnie wsypuje szklankę cukru i na najwyższych obrotach miksuje ok 4-5 minut. Gdy masa jest ubita, zmniejszam obroty i wsypuje porcjami mąkę z proszkiem, czekając aż każda porcja wmiesza się całkowicie do masy jajeczne
    Ciasto wlewam do tortownicy średnicy 24 cm z wyłożonym dnem, nie smaruje ścianek blaszki, biszkopt rośnie wtedy wysoko i równo. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piec 30 minut.
    Zostawiam do ostygnięcia.

    Śmietanę ubijam z cukrem i dodaje 2 lub 3 opakowania „śmietanfiksu” – zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

    Przecinam biszkopt na trzy płaty. Pierwszy płat ciasta kładziemy na przygotowanej podstawce. Blat biszkoptu nasączam ponczem i nakładam pierwszą część śmietany, kolejny blat biszkoptu nasączam ponczem i wykładam kolejną warstwę śmietany, trzeci blat biszkoptu nasączam ponczem. Teraz nożem nakładam śmietanę na boki tortu oraz na wierzch lekko dociskając, by śmietana wypełniła wszystkie zakamarki i dobrze przylegała do biszkoptu. Kiedy cały tort jest pokryty śmietaną, namaczam nóż ze wrzątku i delikatnie jeszcze raz wyrównuję cały tort. Dzięki temu śmietana będzie lśniąca i gładka. Dekoruje tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować