Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wbijam 4 jajka do misy robota kuchennego i lekko je rozbijam. Następnie wsypuje szklankę cukru i na najwyższych obrotach miksuje ok 4-5 minut. Gdy masa jest ubita, zmniejszam obroty i wsypuje porcjami mąkę z proszkiem, czekając aż każda porcja wmiesza się całkowicie do masy jajeczne
Ciasto wlewam do tortownicy średnicy 24 cm z wyłożonym dnem, nie smaruje ścianek blaszki, biszkopt rośnie wtedy wysoko i równo. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piec 30 minut.
Zostawiam do ostygnięcia.
Śmietanę ubijam z cukrem i dodaje 2 lub 3 opakowania „śmietanfiksu” – zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Przecinam biszkopt na trzy płaty. Pierwszy płat ciasta kładziemy na przygotowanej podstawce. Blat biszkoptu nasączam ponczem i nakładam pierwszą część śmietany, kolejny blat biszkoptu nasączam ponczem i wykładam kolejną warstwę śmietany, trzeci blat biszkoptu nasączam ponczem. Teraz nożem nakładam śmietanę na boki tortu oraz na wierzch lekko dociskając, by śmietana wypełniła wszystkie zakamarki i dobrze przylegała do biszkoptu. Kiedy cały tort jest pokryty śmietaną, namaczam nóż ze wrzątku i delikatnie jeszcze raz wyrównuję cały tort. Dzięki temu śmietana będzie lśniąca i gładka. Dekoruje tort.
Komentarze