Tort smietanowo waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. W innej misce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Dodać do ubitej piany. Delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Przelać masę na blachę. Piec w temperaturze180ºC 30-40 minut do uzyskania złotego koloru.
2.SKŁADANIE TORTU:
biszkot przekroić na pół ,lub na 3 części.
śmietane kremówke 750 ml ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać 3 śmietanfixy i 4 łyżki cukru.
serek śmietankowy 250ml (taki twaróg bardzo zmielony) wymieszać z 2 opakowaniami cukru wianiolwego.
podzielić śmietane, połowe śmietany wymieszac z serkiem.do tej masy pokruszyc(nie za mocno) bezy koloru białego, jakieś 4 garści
na pierwszą warstwe biszkoptu nakładac dżem porzeczkowy , na ten dżem nakładac serek ze śmietaną, tak z 2 cm.
nakładac drugą częśc biszkopu na góre.
3.do tej połowy śmietany która została pokruszyc z 2 garści bezów i smarować góre tortu i boki.
jak zabraknie śmietany to można uzyc tego serka ze śmietaną który zostanie.
ozdabic wg. uznania
4.jeśli mamy ochote to do środka , do tej warstwy z dzemem i śmietaną z serkiem możn daodac cząstki brzoskwiń z puszki.smacznego
Komentarze