Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Puszysty biszkopt, kremowa masa śmietanowo-serowa z owocami...niebo dla podniebienia :D

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (na 1 biszkopt w okrągłej tortownicy o śr. 28 cm, pieczemy 2 biszkopty i obydwa dzielimy na 2, dzięki czemu powstają 4 blaty biszkoptowe):

    5 jaj
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru/cukru pudru
    tłuszcz do posmarowania brytfanki

    Masa śmietanowa:

    1 l śmietany 30%
    5 śmietan-fixów
    400g serka mascarpone
    2 cukry waniliowe
    1 łyżka cukru (jeśli mamy słodkie truskawki, nie jest konieczne dodawanie tego cukru)

    Dodatkowo:

    ananasy z puszki
    truskawki
    jagody
    płatki migdałów

    Poncz:

    1 szkl. wody
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    sok wyciśnięty z całej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, chwilę roztrzepujemy i odstawiamy na 10-15 min., by żółtka spuchły. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo w małych porcjach żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników, mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę biszkoptową wylewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.25min. w temp. 200st. do „suchego patyczka”. Pamiętajmy, że biszkoptu nie można sprawdzać wcześniej niż po ok.20min. pieczenia, ponieważ wcześniejsze otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie ciasta. Ciasto wyciągamy z piekarnika po przestudzeniu. W ten sposób pieczemy 2 biszkopty, które przekrawamy wzdłuż na 2 blaty biszkoptowe.
  • 2. W celu otrzymania ponczu należy połączyć letnią wodę z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
  • 3. Masa śmietanowa: miksujemy śmietanki z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Kiedy śmietana jest już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone.
  • 4. Masę śmietanową dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy pokrojone truskawki, do drugiej pokrojonego ananasa, a do trzeciej jagody. Czwartą część zostawiamy do przystrojenia tortu. Każdy biszkopt polewamy równomiernie ponczem i smarujemy masą z owocami.
  • Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone 5. Do ozdobienia użyłam truskawek, ananasów, płatków migdałowych przyrumienionych na suchej patelni i masy śmietanowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować