Tort śmietanowo-czekoladowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj.
Powoli przesiewaj mąki z proszkiem nad pianą, dodaj jeszcze wodę (powoduje, że wierzch ciasta jest równy) i wymieszaj delikatnie łyzką. Wlej do tortownicy. Piecz w 150 stopniach przez 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem ,czy się upiekł!
2.PONCZ:
Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, herbatę. Naparz herbatę. Ja użyłem jedną z moich ulubionych herbat - czarnej z aromatem kandyzowanych owoców, z płatkami kwiatów pod wdzięczną nazwą Lady Diane, ma wspaniały aromat. Ostudź. Dodaj sok z cytryny. Można dodać cukru, według uznania.
3.KREM:
Kremówkę mocno schłodzić! Aby lepiej się ubijała, włóż wcześniej miskę do lodówki, dzięki czemu będzie ona trzymać temperaturę śmietany, a nie ogrzeje jej po wlaniu do środka.
Ubij śmietanę, cukier puder dodając według swego smaku.
4.Ostudzony biszkopt przekrój na pól. Dolną część połóż na talerzu do tortów i nasącz ponczem, ale nie za dużo, żeby się nie rozpadł. Nałóż trochę kremu, wyrównaj.Posyp startą białą czekoladą.Nałóż jeszcze krem, rozsmaruj, wyrównaj. Przykryj drugą częścią biszkopta.
Nasącz ponownie i rozłóż resztę kremu.Udekoruj według uznania.
Komentarze