TORT ŚMIETANOWO-CZEKOLADOWY.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

SPRAWDZA SIĘ NA KAŻDYM PRZYJĘCIU.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 jaj
    szklanka cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka wody
    szczypta soli

    2 szklanki wody
    3-4 łyżki cukru
    saszetka dobrej herbaty/łyżeczka sypanej ulubionej
    2 nakrętki rumu
    sok z cytryny
    cukier puder

    700ml śmietanki kremówki
    cukier puder
    biała czekolada

Tort śmietanowo-czekoladowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj.
    Powoli przesiewaj mąki z proszkiem nad pianą, dodaj jeszcze wodę (powoduje, że wierzch ciasta jest równy) i wymieszaj delikatnie łyzką. Wlej do tortownicy. Piecz w 150 stopniach przez 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem ,czy się upiekł!
  • 2. PONCZ:
    Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, herbatę. Naparz herbatę. Ja użyłem jedną z moich ulubionych herbat - czarnej z aromatem kandyzowanych owoców, z płatkami kwiatów pod wdzięczną nazwą Lady Diane, ma wspaniały aromat. Ostudź. Dodaj sok z cytryny. Można dodać cukru, według uznania.
  • 3. KREM:
    Kremówkę mocno schłodzić! Aby lepiej się ubijała, włóż wcześniej miskę do lodówki, dzięki czemu będzie ona trzymać temperaturę śmietany, a nie ogrzeje jej po wlaniu do środka.
    Ubij śmietanę, cukier puder dodając według swego smaku.
  • 4. Ostudzony biszkopt przekrój na pól. Dolną część połóż na talerzu do tortów i nasącz ponczem, ale nie za dużo, żeby się nie rozpadł. Nałóż trochę kremu, wyrównaj.Posyp startą białą czekoladą.Nałóż jeszcze krem, rozsmaruj, wyrównaj. Przykryj drugą częścią biszkopta.
    Nasącz ponownie i rozłóż resztę kremu.Udekoruj według uznania.

Porady

Do dekoracji najlepiej używać sezonowych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy