Tort śmietanowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Bardzo klasyczne połączenie smaków idealny na prezent urodzinowy

Składniki:

  • Składniki:
    jajka świeże 6 sztuk
    mąka pszenna 1 szklanka
    cukier kryształ do ciasta 1 szklanka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    krem śmietanowy
    słodka smietana 30% 0.5 litra
    cukier puder do masy 1 szklanka
    śmietan fix 2 sztuki
    cytryna na sok 1 sztuka

    krem czekoladowy
    śmietana kremówka 30% do kremu 0.5 litra
    czekolada gorzka tabliczka 2 sztuki
    cukier puder 1 szklanka

    biszkopty 1 opakowanie
    dekoracje z czekolady 1 opakowanie
    dżem porzeczkowy lub wiśniowy 1 opakowanie
    poncz 1 szklanka.

Tort śmietanowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka . Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę tortownicy o wielkości 26 cm do pieczenia. Piec w temp. 180 s c około 30-40 min.

    Krem śmietanowy Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny.

    Krem czekoladowy Ubijamy śmietanę dodajemy cukier i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

    Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, wykładamy dżemem wiśniowym przykrywany drugim nasączamy ponczem, krem śmietanowy, przykrywamy trzecim krążkiem lekko dociskamy nasączamy krem czekoladowy. Robimy dekoracje z masy śmietanowej i czekolady dookoła tort okładamy biszkoptami lub robimy dekoracje według własnego gustu

Komentarze

Podobne przepisy