Tort śmietanowo-czekoladowy

4.5 (156 ocen)

Delikatny, puszysty torcik idealny na urodziny czy też uroczysty obiad.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa i czekoladowa:
    750 ml zimnej śmietanki 36%
    250g serka mascarpone
    70g czekolady gorzkiej
    3/4 szklanki cukru pudru
    Dekoracja:
    100g białej czekolady
    100g płatków migdałów
    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    1/2 cytryny
    3 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Tort śmietanowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki przesiewamy razem i mieszamy z proszkiem do pieczeni. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec stopniowo powoli wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Powstałe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Po całkowitym ostygnięciu ciasta, kroimy na 3 blaty.
  • 2. Masa śmietanowa i czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia (ale musi pozostać płynna). Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się składniki połączą. Odkładamy połowę kremu i wstawiamy do lodówki. Do drugiej połowy dolewamy roztopioną, przestudzona czekoladę i krótko miksujemy, aż się połączy z kremem.
  • 3. Dekoracja:
    Czekoladę biała rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia ( najlepiej na kształt kwadratu lub prostokąta). Zostawiamy do wystygnięcia, gdy już będzie w miarę twarde kroimy na prostokąty odpowiedniej długości.
    Migdały wysypujemy na sucha patelnie i delikatnie je prażymy.
  • 4. Wykonanie tortu:
    Dolny blat biszkoptu wykładamy na paterę, nasączamy ponczem. Smarujemy kremem śmietankowym i przykrywamy środkowym blatem, który również nasączamy i smarujemy czekoladowym kremem, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy go. Boki i górę smarujemy jasnym kremem. Do dekoracji powinno nam zostać troszkę mniej niż, 1/3 białego kremu. Do boków tortu przykładamy płaty białej czekolady w równych odstępach. następnie, górę jak i miejsce między czekoladą obsypujemy prażonymi migdałami. Na samą górę ścieramy na drobnej tarce jedną kostkę gorzkiej czekolady.

Porady

Ilość cukru pudru do kremy można zmniejszyć, jeżeli chcemy, żeby masa była mniej słodka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować