Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

4.48 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten lekki tort piekę na wszystkie uroczystości rodzinne. Nie znam osoby, której by nie smakował.A przy tym jest łatwy i niedrogi.

Składniki:

  • ● 6 jaj
    ● 5 łyżek mąki pszennej
    ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1 szklanka cukru
    Krem:
    ● 1 litr słodkiej śmietanki (30-proc.)
    ● 4 śmietanki fix
    ● 0,5 szklanki cukru pudru
    ● aromat cytrynowy
    ● puszka brzoskwiń
    Poncz:
    ● lekko osłodzona herbata
    ● aromat arakowy
    ● alkohol
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort śmietanowo-brzoskwiniowy 1. Białka ubijamy na sztywną
    pianę. Dodajemy cukier i ubijamy,
    aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mieszamy
    z obiema mąkami oraz
    proszkiem do pieczenia. Ciasto
    wlewamy ciasto do prodiża
    i pieczemy 40 minut.
  • Tort śmietanowo-brzoskwiniowy 2. Ubijamy śmietanę przez
    chwilę, dodajemy cukier puder
    i śmietanki fix i ubijamy, aż masa
    będzie gęsta i sztywna. Dodajemy
    aromat.
  • 3. Brzoskwinie kroimy w drobną
    kosteczkę.
  • 4. Biszkopt przekrawamy na
    4 krążki. Dolny nasączamy ponczem,
    smarujemy kremem i wykładamy
    trochę pokrojonych
    brzoskwiń. Przykrywamy krążkiem
    biszkopta, nasączamy,
    smarujemy kremem i wykładamy
    brzoskwinie. I tak do końca.
    Wierzch i boki tortu smarujemy
    kremem. Do dekoracji można
    użyć dowolnych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować