Tort śmietankowy z brzoskwiniami

4.99 (181 ocen)

Tort z kremem na bazie śmietany i mascarpone. Przełożony brzoskwiniami. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach.

Składniki:


  • Biszkopt
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek mąki pszennej
    Krem
    1 litr kremówki
    0,5 kg mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fix
    brzoskwinie w puszce
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort śmietankowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy 28 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić 2 razy uzyskując 3 krążki. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować kuleczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować