Tort śmietankowy MOTYL

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

idealny tort na urodziny dla dziecka, czy też dla biologa albo fanów motyli

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt rzucany: (forma okrągła 22cm)
    5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

    Krem:
    400ml śmietany kremówki
    szklanka cukru pudru
    250g mascarpone
    łyżeczka niebieskiego barwnika

    Dodatki:
    dżem truskawkowy
    truskawki
    posypka cukrowa
    2 rurki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietankowy motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
    Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
    Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.
    Pieczemy w temp.160st.C przez ok.30-40min.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
    Wmieszać lub zmiksować na najmniejszym obrotach mascarpone do masy.
    Wsypać barwnik i wymieszać.
  • 3. Wykonanie:
    Biszkopt przekroić na 3 części.
    Środkowe warstwy przełożyć dżemem i kremem.
    W tym miejscu przekrawamy cały tort na pół, tworząc półkola, aby otrzymać skrzydełka motylka.
    Ustawiamy tak jak widać na zdjęciu-w kształt motyla.
    Teraz smarujemy boki i wierzch tortu resztą kremu.
    Ozdabiamy truskawkami i posypką cukrową.
    Rurki wbijamy w tort, które imitują czułki motyla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować