Tort śmietanowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort pyszny, przygotowany na 60 urodziny brata:)

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jaj
    3/4 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier wanilinowy
    1 paczka biszkoptów czekoladowych

    Krem
    1 litr śmietany 30%
    masa śmietanowa o smaku kakaowym
    masa śmietanowa o smaku śmietanowym

    Poncz

    3/4 szkl mocnej kawy
    100 ml alkoholu

Tort śmietanowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek przesiać. Powoli mieszając dodawać do ciasta. Ciasto przelać do posmarowanej margaryną, oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika

    Śmietany ubić, wsypać masę śmietanową o smaku czekoladowym.Wymieszać.

    Biszkopt przekroić na 2 części. Nasączyć kawą z alkoholem. Jedną część ułożyć na paterze, posmarować kremem, poukładać biszkopty maczane w kawie , krem, przykryć 2 krążkiem, posmarować kremem, poukładać biszkopty.
    Resztę śmietany ubić, wsypać masę śmietanową o smaku śmietanowym. Wymieszać. Posmarować górę i boki tortu. Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy