Tort śmietankowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować biszkopt, na końcu dodać zmielone orzechy i posiekana czekoladę. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy 23 cm i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 części.
2.Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, a następnie ubijać na parze aż piana będzie gorąca. Wystudzić, co jakiś czas mieszając.
3.Kakao zalać odrobina wrzącej wody i wystudzić. Miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać wystudzone jajka. Pod koniec dodać sparzone kakao i wódkę.
4.Masę podzielić na 2 części. Biszkopta nasączyć i rozsmarować masę. Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę masy. Przykryć ostatnim krążkiem.
5.Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixów. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować wierzch. Ozdobić perełkami. Boki tortu obsypać wiórkami.
Komentarze