Tort śmietankowo - brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewając przez sitko dodajemy do ubitej piany. Lekko mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 35 minut (do suchego patyczka).
Brzoskwinie odsączamy z soku (soku nie wylewamy przyda się do nasączenia biszkoptu). Kroimy je na małe kawałeczki, zostawiając ok. 3 do dekoracji.
Krem:
Śmietanę ubijamy dodając stopniowo śmietan fixy oraz cukier puder. Ubijamy aż ze śmietany zrobi się gęsty krem. Dodajemy serek mascarpone i krótko mieszamy na najniższych obrotach. Krem dzielimy na 3 części.
Wykonanie tortu:
0,5 szklanki soku z brzoskwiń rozcieńczamy z 0,5 szklanki wody. Dodajemy cukier puder. Biszkopt kroimy na 3 blaty.Pierwszy blat nasączamy rozrobionym sokiem z brzoskwiń. Nakładamy 1/3 kremu a na krem ½ części pokrojonych brzoskwiń. Brzoskwinie lekko dociskamy do kremu. Kładziemy kolejny blat biszkoptowy, nasączamy, kładziemy kolejną 1/3 część kremu i resztę brzoskwiń. Przykrywamy trzecim blatem. Również go nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Można również nałożyć krem do rękawa cukierniczego i według własnej wyobraźni przyozdobić tort. Pozostawione brzoskwinie kroimy na kawałki i układamy na torcie. Biszkopty kroimy na cienkie plasterki i przyklejamy po bokach tortu. Przyozdabiamy np. opłatkowymi różami, perełkami itp.
Komentarze