Tort śmietankowo - brzoskwiniowy

5 (146 ocen)

domowy tort

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 litr śmietany 36%
    4 śmietan fixy
    3/4 szklanki cukru pudru
    500 g serka mascarpone
    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
    3 łyżki cukru pudru
    Dekoracja:
    3 połówki brzoskwiń
    biszkopty
    opłatkowe róże
    perełki lub inne ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietankowo - brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewając przez sitko dodajemy do ubitej piany. Lekko mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 35 minut (do suchego patyczka).
    Brzoskwinie odsączamy z soku (soku nie wylewamy przyda się do nasączenia biszkoptu). Kroimy je na małe kawałeczki, zostawiając ok. 3 do dekoracji.

    Krem:

    Śmietanę ubijamy dodając stopniowo śmietan fixy oraz cukier puder. Ubijamy aż ze śmietany zrobi się gęsty krem. Dodajemy serek mascarpone i krótko mieszamy na najniższych obrotach. Krem dzielimy na 3 części.

    Wykonanie tortu:

    0,5 szklanki soku z brzoskwiń rozcieńczamy z 0,5 szklanki wody. Dodajemy cukier puder. Biszkopt kroimy na 3 blaty.Pierwszy blat nasączamy rozrobionym sokiem z brzoskwiń. Nakładamy 1/3 kremu a na krem ½ części pokrojonych brzoskwiń. Brzoskwinie lekko dociskamy do kremu. Kładziemy kolejny blat biszkoptowy, nasączamy, kładziemy kolejną 1/3 część kremu i resztę brzoskwiń. Przykrywamy trzecim blatem. Również go nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Można również nałożyć krem do rękawa cukierniczego i według własnej wyobraźni przyozdobić tort. Pozostawione brzoskwinie kroimy na kawałki i układamy na torcie. Biszkopty kroimy na cienkie plasterki i przyklejamy po bokach tortu. Przyozdabiamy np. opłatkowymi różami, perełkami itp.

Porady

Równie dobrze można dodać inne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować