Tort ślimak

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na co dzień zajmuję się domem. Moja rodzina lubi słodkości, a szczególnie pyszny tort ślimak.

Składniki:

  • Biszkopt:
    po 1/2 szkl. mąki pszen., ziemn. i cukru
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka pr. do piecz.

    Ciasto:
    6 jajek
    ● 6 łyżek cukru
    ● po 5 łyżek mąki i mielonych orzechów
    ● łyżeczka pr. do piecz.

    Krem:
    3 żółtka
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● po łyżce mąki pszen. i ziemn.
    ● 1,5 kostki masła
    ● 5 łyżek cukru
    ● cukier waniliowy.

    Oraz:
    1 czerwona i 2 pomarańczowe galaretki
    ● puszka brzoskwiń
    ● polewa czekoladowa
    ● wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: ubijając białka, dodajemy cukier i żółtka. Mieszamy z mąkami i proszkiem. Rolady: składniki ciasta mieszamy, dzielimy na pół. Ciasta pieczemy oddzielnie 15-20 min w 180 °C (w formie 22x37). Galaretki rozpuszczamy, dodając mniej wody niż na opakowaniu.
  • 2. Krem: żółtka ucieramy z cukrem i mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka z cukrem wanil. Zimne ucieramy z masłem. Dzielimy na 3 części.
    Dwiema smarujemy placki. Na brzegu każdego kładziemy pasek czerwonej galaretki (resztę odkładamy) i zwijamy.
  • 3. Rolady kładziemy na biszkopcie posmarowanym resztą masy (równolegle wzdłuż boków). Brzoskwinie wkładamy w środek, kroimy na nie resztę czerwonej galaretki i zalewamy pomarańczową galaretką. Rolady smarujemy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować