• Tort ślimak

    Autor: Grażyna Posłuszny, Olchowa

  • Na co dzień zajmuję się domem. Moja rodzina lubi słodkości, a szczególnie pyszny tort ślimak.

  • Składniki

    Biszkopt:
    po 1/2 szkl. mąki pszen., ziemn. i cukru
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka pr. do piecz.

    Ciasto:
    6 jajek
    ● 6 łyżek cukru
    ● po 5 łyżek mąki i mielonych orzechów
    ● łyżeczka pr. do piecz.

    Krem:
    3 żółtka
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● po łyżce mąki pszen. i ziemn.
    ● 1,5 kostki masła
    ● 5 łyżek cukru
    ● cukier waniliowy.

    Oraz:
    1 czerwona i 2 pomarańczowe galaretki
    ● puszka brzoskwiń
    ● polewa czekoladowa
    ● wiórki kokosowe

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: ubijając białka, dodajemy cukier i żółtka. Mieszamy z mąkami i proszkiem. Rolady: składniki ciasta mieszamy, dzielimy na pół. Ciasta pieczemy oddzielnie 15-20 min w 180 °C (w formie 22x37). Galaretki rozpuszczamy, dodając mniej wody niż na opakowaniu.

    2.

    Krem: żółtka ucieramy z cukrem i mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka z cukrem wanil. Zimne ucieramy z masłem. Dzielimy na 3 części. Dwiema smarujemy placki. Na brzegu każdego kładziemy pasek czerwonej galaretki (resztę odkładamy) i zwijamy.

    3.

    Rolady kładziemy na biszkopcie posmarowanym resztą masy (równolegle wzdłuż boków). Brzoskwinie wkładamy w środek, kroimy na nie resztę czerwonej galaretki i zalewamy pomarańczową galaretką. Rolady smarujemy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    Twój pomysł, tort w kształcie ślimaka
  • 0 komentarzy

Autor: Grażyna Posłuszny, Olchowa

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-29T14:57:00+02:00

999 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_12-2009

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »