Tort ślimak

5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort zrobiłam na urodziny brata. Przepis wymyśliłam sama, przeglądając Przyślij przepis!

Składniki:

  • jasny i ciemny biszkopt prostokątny (21x38 cm)
    jasny i ciemny biszkopt okrągły (śr. 24 cm)
    ok. 1 szkl. ponczu
    mały słoik kwaskowatego dżemu

    Krem I:
    2 op. budyniu śmietankowego
    1 l mleka
    50 dag margaryny
    3 łyżeczki cukru pudru

    Krem II:
    30 dag kremu orzechowo- czekoladowego
    50 dag margaryny

    Dekoracja:
    4 łyżki startej mlecznej czekolady
    kolorowe drażetki
    ciasteczka w czekoladzie (maltikeksy)
    pomarańczowe drażetki
    żelki na czułki
    2 wykałaczki
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem I: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Margarynę z cukrem ucieramy na puch, dokładnie mieszamy z budyniem.
  • 2. Krem II: margarynę ucieramy na puch i stopniowo mieszamy z kremem orzechowo-czekoladowym.
  • 3. Z prostokątnych biszkoptów wykrawamy tułów ślimaka, okrągłe biszkopty posłużą za muszlę. Biszkopty przekrawamy na 3 placki.
  • 4. Spód tułowia i muszli smarujemy dżemem. Pozostałe placki nasączamy ponczem. Wykładamy po placku na spód tułowia i muszli, smarujemy ciemnym kremem. Przykrywamy pozostałymi plackami. Muszlę przykładamy do tułowia. Wierzch i boki ślimaka smarujemy jasnym kremem.
  • 5. Muszlę posypujemy czekoladą i spiralnie układamy kolorowe drażetki. Tułów wykładamy pomarańczowymi drażetkami i ciasteczkami w czekoladzie.
    Żelki nabijamy na wykałaczki i wbijamy w ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować