Tort serowy z ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

Biszkoptowy tort z serową masą bardzo smakował małemu jubilatowi. Wymyśliłam go specjalnie dla synka, by mógł cieszyć się jego smakiem.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    8 jaj
    11/3 szklanki cukru
    11/3 szklanki mąki
    11/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę serową:
    1 kg sera twarogowego
    330 ml śmietany 30 %
    2 "Śnieżki "
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru pudru
    3 kopiate łyżki żelatyny
    1/2 szklanki wody

    Składniki na masę wiśniową:
    1 mały słoiczek wiśni drylowanych w syropie
    1 budyń śmietankowy (lub waniliowy)
    1 kopiata łyżka żelatyny

    Dodatkowo:
    opakowanie ptasiego mleczka o smaku waniliowym
    własnoręcznie przygotowana masa cukrowa do obłożenia tortu
    ozdoby
    plastikowa taśma do ozdoby tortów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort serowy z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier z żółtkami, a pod koniec ubijania mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę, pieczemy w temp. 180 C. Upieczony biszkopt (sprawdzamy patyczkiem) i ostudzony kroimy na cztery blaty.
  • 2. Masa wiśniowa: Wiśnie odsączamy z syropu. Syrop uzupełniamy wodą do uzyskania 400 ml płynu ( 2 niepełne szklanki). Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Na syropie gotujemy budyń. Do gorącego wkładamy wiśnie oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i tężenia.
  • 3. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy i czekamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy razem ze Śnieżkami. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce sera. Na koniec wlewamy schłodzoną żelatynę.
  • Tort serowy z ptasim mleczkiem 4. Przełożenie tortu:
    Biszkopt - 1/2 masy wiśniowej - 1/4 masy serowej - biszkopt - 1/4 masy serowej - wciśnięte w masę ptasie mleczko - 1/4 masy serowej - 1/2 masy wiśniowej - biszkopt - 1/4 masy serowej.

Porady

Tort ozdabiałam masą cukrową. Przed nałożeniem masy powierzchnię ciasta pokryłam cienką warstwą masy maślanej (1 kostka masła utarta z 4 łyżkami cukru pudru oraz 1 łyżką kawy cappucino - dzięki temu masa nie była nudna). Ze względu na to, że tort był przeznaczony dla dziecka, nie nasączałam blatów alkoholem, ani nawet naparem z herbaty. Biszkopt dzięki masie serowej pozostawał mięciutki i delikatny. Masy serowej wychodzi bardzo dużo. Wystarcza na przełożenie dużego tortu.Tort smakuje najlepiej na drugi dzień po przełożeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować