Tort serowy z pianką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ulubiony sernik mojej mamy - waniliowy, wilgotny,wprost rozpływa się w ustach.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80g cukru
    2 żółtka
    szczypta soli
    1 łyżka mleka
    100g zimnego masła

    Nadzienie:
    1kg białego sera trzykrotnie mielonego
    150g miękkiego masła
    200g cukru
    5 żółtek
    2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
    400ml mleka
    400ml gęstej śmietany

    Pianka:
    7 białek
    180g cukru

Tort serowy z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy z pianką 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść energicznie, uformować bryłę, zawinąć w folię i odłożyć na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć na tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Brzegi podnieść lekko w górę, żeby tworzyły rant, spód nakłuć widelcem.

    Nadzienie:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser,śmietanę i budynie wymieszane z mlekiem.
    Wylać masę na ciasto. Piec 50min w temp.180st.

    Pianka:
    Ubić na sztywno białka z cukrem. Posmarować ciasto i piec jeszcze 10-15min do zrumienienia.

    Smacznego:)

Porady

Sernik zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy