TORT SEROWY Z OWOCAMI I GALARETKĄ

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Tort sernikowy na zimno z owocami, galaretką i rozetkami. Tort orzezwiający na upalne dni, bardzo pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • spód:
    -1,5 op. herbatników zbożowych Krakuski, po 143 g.
    -100 g. masła

    masa serowa:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -250 g. jogurtu greckiego
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 szklanka cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -30 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    owoce:
    -winogron,morele,borówka amerykańska,truskawki i porzeczki

    galaretka:
    -5 galaretek cytrynowych
    (ja dałam 2 cytrynowe, 2 agrestowe i 1 niebieską)
    -5 szklanek gorącej wody

    rozetki:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem waniliowy do tortów, w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort serowy

Tort serowy z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód 1. spód-Herbatniki, rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem.Masę uklepać palcami lub szklanką.
  • masa serowa 2. masa serowa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami ser i jogurt. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
  • owoce 3. Poukładać owoce.
  • galaretka 4. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na owoce i schłodzić.
  • zdjęcie obręczy 5. Zdjąć obręcz z tortownicy.
  • rozetki 6. Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki i ułożyć na nich owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować