Tort sernikowy na zimno z owocami, galaretką i rozetkami. Tort orzezwiający na upalne dni, bardzo pyszny.
2 godz.
Składniki:
spód:
-1,5 op. herbatników zbożowych Krakuski, po 143 g.
-100 g. masła
masa serowa:
-1 kg. sera z wiaderka
-250 g. jogurtu greckiego
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 szklanka cukru pudru
-1 śmietan-fix
-30 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
owoce:
-winogron,morele,borówka amerykańska,truskawki i porzeczki
galaretka:
-5 galaretek cytrynowych
(ja dałam 2 cytrynowe, 2 agrestowe i 1 niebieską)
-5 szklanek gorącej wody
rozetki:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 krem waniliowy do tortów, w proszku
Tort serowy z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Herbatniki, rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem.Masę uklepać palcami lub szklanką.
2.masa serowa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami ser i jogurt. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
3.Poukładać owoce.
4.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na owoce i schłodzić.
5.Zdjąć obręcz z tortownicy.
6.Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki i ułożyć na nich owoce.
Komentarze