Tort serowy z jajkiem

0 (0 ocen)

Idealnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Polecam zaskoczyć domowników lub gości wytrawną formą tortu.

Składniki:

  • Masa serowa:
    200 g twarogu tłustego
    200 g serka topionego ze szczypiorkiem
    180 g miękkiego masła
    4 łyżki musztardy stołowej
    3 łyżeczki estragonu suszonego
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Dodatkowo:
    4 jajka ugotowane na twardo

    Dekoracja:
    jajko na twardo
    ogórek konserwowy
    marchewka konserwowa
    sałata masłowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort serowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy z jajkiem 1. Składniki na masę serową dokładnie utrzeć. Następnie włożyć do lodówki na co najmniej 60 min, by masa stężała.
  • Tort serowy z jajkiem 2. Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Salaterkę (średnica 23 cm) wyłożyć folią spożywczą. Przygotowane jajka ułożyć w naczyniu żółtkiem do dołu - jedną połówkę umieścić na środku, pozostałe rozmieścić równomiernie wokół niej.
  • Tort serowy z jajkiem 3. Zimną masę serową wyłożyć na jajka, dokładnie docisnąć (by nie pozostawić wolnej przestrzeni między jajkami), wyrównać wierzch. Całość włożyć do lodówki.
  • Tort serowy z jajkiem 4. Zimny tort przełożyć delikatnie na talerz lub paterę, obracając salaterkę do góry dnem. Usunąć folię.
  • Tort serowy z jajkiem 5. Dowolnie udekorować (u mnie wg opisu). Podawać na zimno z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować