Tort serowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na masę serową dokładnie utrzeć. Następnie włożyć do lodówki na co najmniej 60 min, by masa stężała.
2.Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Salaterkę (średnica 23 cm) wyłożyć folią spożywczą. Przygotowane jajka ułożyć w naczyniu żółtkiem do dołu - jedną połówkę umieścić na środku, pozostałe rozmieścić równomiernie wokół niej.
3.Zimną masę serową wyłożyć na jajka, dokładnie docisnąć (by nie pozostawić wolnej przestrzeni między jajkami), wyrównać wierzch. Całość włożyć do lodówki.
4.Zimny tort przełożyć delikatnie na talerz lub paterę, obracając salaterkę do góry dnem. Usunąć folię.
5.Dowolnie udekorować (u mnie wg opisu). Podawać na zimno z pieczywem.
Komentarze