Tort serowy na biszkopcie. Tort z rozetkami i ozdobami z czekolady.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt:
-3 jajka
-1/3 szklanki cukru
-1 duży budyń krówkowy,na 3/4 l.
-1 płaska łyżka mąki
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
-1 kg. sera śmietankowego-wiaderko
-660 ml. śmietanki 30 %-2x330ml.
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka z czekoladą
-4 czubate łyżki żelatyny
-3/4 szklanki wody
rozetki:
-250 ml. śmietanki 30 %
-2 serki mascarpone po 250 g.
-80 g.cukru pudru
-1 śmietam-fix
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
ozdoby czekoladowe:
-1,5 gorzkiej czekolady tj. 150 g.
-3 rządki białej czekolady
Tort serowy urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać budyń z mąką i proszkiem, wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec 15-20 min. w 175*.
Wyjąć z tortownicy, ostudzić i włożyć z powrotem. Zabezpieczyć wyżej boki.
2.masa serowa:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami ser i miksować.Na koniec wlewać żelatynę i zmiksować krótko. Masę serową wyłożyć na biszkopt.Schłodzić w lodówce kilka godzin.
3.Zdjąć obręcz i zabezpieczenie z tortu. Ułożyć tort na paterze.
4.rozetki:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem z śmietan-fixem. Dodawać porcjami serek a na koniec żelatynę.Krótko zmiksować i przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i zrobić rozetki na torcie.
5.ozdoby czekoladowe: Z papieru zrobić rożek, wstawić do wysokiej szklanki.Na kartce namalować wzór ozdoby. Naszykować grubszą folię przeźroczystą.
Gorzką czekoladę roztopić nad parą i wlać do rożka. Otwór dobrze zawinąć a końcówkę obciąć 1-2 mm. Malować wzorki. Folię przesuwać i malować następną ozdobę.Jak ozdoby stwardnieją to delikatnie odkleić i ułożyć na rozetkach.
Białą czekoladę za pomocą obieraczką do warzyw, pokroić w wiórki. Posypać w środku tortu.
Komentarze