TORT SEROWY MOCNO CZEKOLADOWY

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort serowy na zimno.Tort poczwórnie czekoladowy z ozdobami też czekoladowymi.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • spód:
    -150 g. biszkopcików
    -50 g. masła
    -50 g. czekolady krówkowej

    I masa serowa z gorzką czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -2 gorzkie czekolady
    -100 g.cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    II masa serowa z mleczną czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -2 mleczne czekolady
    -50 g.cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    III masa serowa z białą czekoladą:
    -1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -2 białe czekolady
    -50 g.cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    polewa czekoladowa:
    -100 g. masła
    -1 gorzka czekolada
    -1 łyżka żelatyny
    -2-3 łyżki wody
    -5 łyżek kwaśniej śmietany

    ozdoby czekoladowe:
    -2 białe czekolady
    -2 łyżki masła
    -parę łyżek śmietanki 30 %
    -ok. 3/4 szklanki cukru pudru

    srebrne perełki-cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort serowy

Tort serowy mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • różne czekolady 1. Przygotować czekolady.
  • spód 2. spód-Biszkopciki rozkruszyć w palcach, albo przemielić. Czekoladę wraz z masłem roztopić nad parą i dodać do rozdrobnionych biszkopcików. Wymieszać łyżką, potem zagnieść i wylepić spód tortownicy 27 cm. Dobrze ugniatając.
  • roztopione czekolady 3. Roztopić każde dwie czekolady,w osobnych naczyniach, ze śmietanką, po 150 ml.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godz.
  • warstwa I kremu 4. I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z pudrem, potem śmietan-fixem.Dodawać sera,porcjami tj.330 g.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać na spód w tortownicy i schładzamy.
  • warstwa II masy 5. II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz czekoladową mleczną śmietanką.Tutaj dodajemy mniej pudru tj. 50 g. Wylewamy na I masę i schładzamy.
  • warstwa II masy 6. III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość znowu schłodzić.Potem zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
  • warstwa polewy 7. polewa- Czekoladę rozpuścić wraz z masłem nad parą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorącej czekolady.Mieszać do letniego, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Rozsmarować na całym torcie serowym.
  • wykonywanie róż czekoladowych 8. ozdoby czekoladowe-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem, roztopić nad parą.Mieszać i ostudzić, dodać puder i wymieszać, potem zagnieść.Podzielić na 3 części. Każdą pokroić na 16 części, zrobić kuleczki. Ułożyć na desce, przykryć papierem i każdą rozpłaszczyć.Formować róże.
  • gotowe róże 9. Można zrobić wcześniej i przetrzymać w lodówce.
  • układanie róż 10. Różyczki ułożyć na jeszcze nie zastygniętej polewie.
  • dekoracje 11. Perełkami udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować