Tort serowy - LALKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mój pierwszy taki o to torcik upiekłam go dla dwóch córeczek siostry. Tort składa się z wkładki serowej z kulkami orzechowymi oraz pysznym kremem orzechowo-kawowym przełożony dwoma kakaowymi biszkoptami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    12 jajek
    12 łyżek cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    garść orzechów włoskich mielonych

    Wkładka serowa:
    1 kg sera
    1/2 kostki masła
    30 dag cukru pudru
    8 jajek
    1 lyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy

    Kulki orzechowe:
    30 dag orzechów włoskich mielonych
    1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
    3-4 łyżki cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    2 kostki masła
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2-3 łyżeczki mielonych orzechów
    2 jajka
    8 łyżek cukru kryształu
    cukier puder
    1 kieliszek wódki (niekoniecznie)

    Dodatkowo:
    złote i srebne perełki
    3 kwiaty + listki margaretki
    kolorowe cukrowe perełki
    1 lalka
    różowa waflowa posypka
    czekoladowe literki i cyfry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort serowy - lalka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu dodać kakao i orzechy mielone. Lekko wymieszać. Wylać na formę o wymierach 38*23 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieceznia. Białka ubić na pianę delikatnie wymieszać z pianą. Formę o wymierach takiej jak na biszkopta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać polowę masy serowej i wyłożyć jedna obok drugiej kulki orzechowe i przykryć resztą masy serowej. Upiec sernik. Piec ok. 60 minut w 160 stopniach.
  • 3. Kulki orzechowe: Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki.
  • 4. Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodać przestudzoną masę jajeczną, orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus.
  • 5. Przełożenie:
    biszkopt -połowa masy-sernik-połowa masy-biszkopt - wierzch posmarować masą.Wierzch udekorować kleksami z masy. Na środku tortu zrobić dziurę, lalce wyjąć nogi. Lalkę oblożyć folią aluminiową i włożyć delikatnie do tortu. Udekorować kleksami tworząć suknie. Udekorować perełkami i obsypać waflową posypką. Na torcie zobić napisy z czekoladowych literek i cyfr.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować