Tort serowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny kremowy sernik na zimno

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg sera na serniki
    250 g serka mascarpone
    4 paczki herbatników
    2 cukry wanilinowe
    2 czubate łyżki cukru
    4 czubate łyżki żelatyny
    1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
    200 g mlecznej czekolady
    1-2 łyżki śmietany 18%
    Dekoracja:
    1 czubata łyżka wiórek kokosowych
    feileciki z 1 pomarańczy
    2 łyżki rodzynek
    300 g mieszanki keksowej

Tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy 1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Tortownicę z odpinaną obręczą wyłożyć herbatnikami (spód i boki). Zmiksować ser z cukrem i cukrem wanilinowym, serkiem mascarpone oraz skórką z pomarańczy. Następnie dodać lekko ciepłą rozpuszczoną żelatynę. Masę rozprowadzić w tortownicy a wierzch przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Następnego dnia rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę dodając śmietanę. Przestudzoną czekoladą zalać tort i udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy