Tort Serowo Wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ser+Wiśnia

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:

    - 1 szklanka mąki pszennej

    - 50 g zmielonego maku

    - 5 jajek

    - 9 łyżek cukru

    - 5 łyżek soku z pomarańczy

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie wiśniowe:

    - 500 g wiśni

    - 150 ml soku z wiśni

    - 1 op.kisielu wiśniowego

    - 4 łyżki cukru

    Masa Serowa:

    - 500 g białego,półtłustego sera

    - 500 g jogurtu waniliowego

    - 300 g śmietany 30%

    -50 ml likieru migdałowego

    - 8 łyżek cukru

    - 1 cytryna

    - 4 łyżki żelatyny

    Ponadto:

    -7 łyżek wódki wiśniowej

    - papier do pieczenia

Tort serowo wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie Masy Serowej:

    1.Ser zemleć wymieszać z jogurtem cukrem likierem startą skórką i sokiem wyciśniętym z cytryny

    2.Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę

    3.Śmietanę ubić

    4.Gęstniejący krem twarogowy wymieszać ze śmietaną

    Tort Serowo-wiśniowy wykonanie:

    1.Wystudzony biszkopt przekroić na trzy płaty

    2.Krążki ciasta nasączyć wódką

    3.Masę wiśniową troche przestudzić rozprowadzić na jednym płacie ciasta.

    4.Przykryć drugim krążkiem ciasta

    5.Ponownie wyłożyć owoce i część masy serowej

    6.Nałożyć trzeci krążek

    7.Rozsmarować pozostałą masę serową.Wstawić na 2 godziny do lodówki

    8.Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy