Tort serowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Dusić w rondelku pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odlać powstały sok, dodać cukier, wymieszać i ostudzić. Wsypać kisiel w proszku, wymieszać.
2.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 22-25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
3.Masa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, cukier, budyń w proszku i rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko krótko zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
4.Na podpieczony kruchy spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch wyłożyć masę serową, jeszcze raz wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut.
5.Polewa śmietanowa:
Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem do jej rozpuszczenia. Wylać na gorący sernik, wstawić do piekarnika, odkręcić do 170°C, piec jeszcze ok. 10 minut.
Komentarze