Tort serce

4.5 (181 ocen)

Ten tort upiekłam na 30 rocznice ślubu moich rodziców. Jest przepyszny:)

Składniki:

  • Na biszkopt:
    -5 jajek
    -1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -2/3 szklanki cukru
    -1 łyżeczka cukru waniliowego
    -barwnik spożywczy
    Na krem:
    -1L śmietany kremówki
    -1 szklanka cukru pudru,
    -2 śmietany w proszku(śnieżka)
    -dżem truskawkowy,
    Dekoracja dowolna:)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka zmiksować. Dodać mąki ,barwnik i delikatnie zamieszać.Tortownicę 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia tylko na dnie i wlać ciasto.Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 35 minut do suchego patyczka.
  • 2. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części.Z papieru wyciąć serce i przykładając taki szablon do biszkoptów wycinać serca.
  • 3. Krem:
    Śmietanę ubić na sztywną z cukrem pudrem, dodać śnieżkę i chwilę ubijać.
  • 4. Wykonanie:
    Krem podzielić na 3 części.Na pierwszy biszkopt nałożyć dżem 1/3 kremu.Na to kolejny biszkopt znów dżem 1/3 kremu. Na wierzch ostatni biszkopt nie smarować dżemem tylko resztą kremu. Tort udekorować wedle uznania i włożyć do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować