Tort serce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Postanowiłam upiec dla Babci tort w kształcie serca. Bez problemu da się to zrobić przy użyciu tradycyjnej okrągłej tortownicy, więc jeśli tylko macie okazję, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Babcia tortem była zachwycona - jej radość i wzruszenie: BEZCENNE!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Czerwony biszkopt
    8 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 i 1/2 szklanki mąki
    odrobina czerwonego barwnika w proszku lub żelu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa mascarpone
    500 g serka mascarpone
    100 g miękkiego masła
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo
    nalewka malinowa
    100 g mlecznej czekolady

    Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
    300 g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
    100 g białek dużych jaj
    200 g cukru
    szczypta soli
    aromat malinowy
    barwnik w kolorze ciemnego różu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek wsypujemy połowę cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po 2 żółtka i trochę cukru i dalej ubijamy, do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz czerwony barwnik i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Serek mascarpone miksujemy z miękkim masłem oraz z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
  • 3. Białka przelewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Lekko roztrzepujemy białka, dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie niewyczuwalny. Tak ubite białka z cukrem przelewamy do misy miksera i końcówką do ubijania ubijamy do czasu aż białka będą bardzo gęste - zajmie to około 10 minut. Po tym czasie końcówkę do ubijania zamieniamy na końcówkę do ucierania. Do kremu stopniowo dodajemy po kawałku masła i ucieramy do czasu aż krem dokładnie połączy się z masłem. Na końcu dodajemy barwnik oraz aromat i jeszcze kilka minut ucieramy.
  • 4. Gdy biszkopt wystygnie, tortownicę kładziemy na papierze do pieczenia lub innym i odrysowujemy na nim okrąg o wielkości tortownicy, wycinamy go i rysujemy na nim serce. Tak przygotowany szablon przykładamy do wystudzonego biszkoptu i za pomocą ostrego noża przycinamy biszkopt na kształt serca. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Każdy blat nasączmy nalewką malinową. Na jednym blacie rozsmarowujemy całą masę mascarpone i przykrywamy drugim blatem - całość delikatnie dociskamy, a wierzch i boki tortu pokrywamy cienką warstwą kremu maślanego.
  • 5. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej otwartej gwiazdy. Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Na wierzchu tortu tworzymy ozdobne obramowanie z dwóch rzędów kremowych różyczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy ją do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie maleńkiego okrągłego okręgu i gdy czekolada przestygnie, ale będzie dalej płynna, piszemy nią na torcie wybraną dedykację. Kremowe różyczki na obramowaniu tortu możemy również ozdobić kropkami z czekolady. Tort przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować