Tort serce

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tort idealny na Walentynki jak i Urodziny czy Dzień Matki ect.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki kakao
    Krem:
    2 x Serek mascarpone 250g
    Śmietana 30% - 300 ml
    Batoniki Milky Way 4 szt
    Kokos
    Poncz : zaparzona mocna herbata malinowa
    Dokoracja :
    Kokos
    Kulki srebrne
    Żywe kwiaty (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąkę i kakao przesiać i wymieszać.
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować. Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać suche składniki.Powstałą masę przelać do tortownicy o wyłożonej papierem do pieczenia . Piec około 30-35 minut w 180 st.C
    Krem :
    Batoniki rozpuścić w małej ilości śmietanki 30% od czasu do czasu mieszając.Wystudzić, resztę śmietany ubić razem z wystudzoną masą milky way. Tak powstałą śmietanę dodać do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części.
    Z wystudzonego biszkopta wyciąć kształt serca i podzielić na 3 blaty. Każdy z blatów nasączyć i posmarować 1/2 kremu - do jednej części kremu dodać kokos.
    Gotowy tort posmarować pozostałym kremem.
    Z każdej strony posypać obficie kokosem. Udekorować górę wg. uznania wybranym kwiatem i kulkami . Smacznego !

Porady

Do dekoracji tortu można użyć dowolnej kompozycji kwiatowej. U mnie goździki wzorowane z internetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować