Tort Samochodzik

0 (0 ocen)

Pyszny i wcale nie taki trudny torcik, który zrobiłam na urodziny synka .

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    - 6 jajek
    - 6 łyżek cukru
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki mąki tortowej
    Biszkopt ciemny
    - 3 jajka
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 5 łyżek cukru
    - 1,5 łyżki kakao
    - 2 łyżki mąki tortowej
    Masa biała
    - 125 g, serka mascarpone
    -500ml śmietanki 30%
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 2 łyżki gorącej wody
    - odrobina pasty waniliowej lub ziarenka z połowy laski wanilii
    - 100g -150g cukru pudru
    Masa czarna
    - 400 ml mleka
    - budyń czekoladowy
    - 2 łyżki cukru
    Krem śmietankowy
    - 1 l. mleka
    - 3 budynie śmietankowe
    - 200g miękkiego masła
    - barwnik zielony
    Poncz:
    - kubeczek posłodzonej herbaty z odrobiną aromatyzowanego alkoholu
    Do tego:
    - puszka ananasów, puszka brzoskwiń i 4 delicje oraz kilka pokruszonych kakaowych herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort samochodzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek musimy upiec biszkopty do tortu. Moje robiłam na blachę okrągłą tortową 26cm.
    Aby popełnić jasny biszkopt należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na bardzo wysokich obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ma być bardzo sztywna piana. Następnie wyłączamy mikser i bardzo powoli dodajemy po żółtku a następnie po łyżce przesianych obu mąk, delikatnie mieszając. Jak wszystko się połączy wlewamy do formy, gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok.30 min. Następnie otwieramy piekarnik, czekamy ok,.5 min. wyciągamy biszkopt i od razu przekładamy na czystą ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia. Analogicznie postępujemy z ciemnym biszkoptem.
  • 2. Kiedy oba biszkopty wystygną - biały przekrajamy na dwie części. Wszystko nasączamy ponczem.
    Owoce z obu puszek wyjmujemy, odsączamy z soku i kroimy na kawałeczki.
    Masę białą wykonujemy poprzez ubicie na sztywno śmietanki. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, serek , wanilię oraz rozpuszczoną wcześniej w wodzie żelatynę ( troszkę ostudzoną).
    Masę czarną wykonujemy poprzez ugotowanie na mleku , na bardzo gęsto budyniu. Ja nie dodawałam masła do tej masy ale jeśli chcecie możecie dodać.
    Masę śmietankową robimy poprzez ugotowanie budyniu śmietankowego na mleku na bardzo gęsto a potem wymieszanie go z masłem.
  • 3. Na spód tortu kładziemy jasny biszkopt i układamy na nim brzoskwinie a następnie zakrywamy je białą masą. Przykrywamy ciemnym biszkoptem. Na ciemny biszkopt układamy ananasy i przykrywamy czarną masą. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Delikatnie dociskamy.
    Aby stworzyć kształt samochodziku należy odciąć boki biszkoptu tak aby pozostał nam prostokąt. Oba boki łączymy ze sobą za pomocą kremu i ustawiamy na górze naszego prostokąta. Ścinamy pod skosem delikatnie jedną część góry tak aby utworzył się kształt samochodu. Wszystko razem delikatnie pokrywamy masą śmietankową i odstawiamy do lodówki na jakieś 20 min. Do naszej masy śmietankowej dodajemy barwnik zielony. Po 20 min. wyjmujemy tort i go dekorujemy. Z delicji robimy koła samochodu a z pokruszonych herbatników boki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować