Tort sałatkowy na wyjątkowe okazje

4.49 (171 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo efektowna sałatka ,zaskocz rodzinę i przyjaciół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Potrzebujemy:
    1 spory słoik marynowanych pieczarek
    posiekaną natkę pietruszki
    2 duże marchewki,
    majonez
    sól,pieprz
    duża garść startego na tarce sera( najlepiej na dużych oczkach)
    3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki,
    upieczona i rozdrobniona pierś kurczaka w ulubionych przyprawach
    3 ogórki konserwowe

Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Sałatki Pieczarki marynowane

Tort sałatkowy na wyjątkowe okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą i na jej dnie układaj pieczarki,kapeluszami do dołu, pamiętaj żeby ściśle do siebie przylegały.Kiedy już całe dno będzie zapełnione posyp grzyby posiekaną pietruszką,następnie zakryj je ziemniakami pokrojonymi w kostkę.Posypujemy je pieprzem,solą i posmaruj spora ilością majonezu aż całość zostanie przykryta.Pamiętaj ,żeby każdą warstwę ugniatać ,by całość była zwarta i trzymała fason po wyjęciu z formy.Następną warstwę stanowi pieczona ,pokrojona pierś kurczaka,którą należy przyprawić jak wcześniejsze warstwy,docisnąć i posmarować majonezem,następnie układamy ogórki,które dociskamy,przyprawiamy i smarujemy majonezem oraz marchewka ,z którą robimy to samo.
    Jeśli zostały nam jakieś składniki i mamy miejsce w tortownicy możemy powtórzyć np warstwę mięsną lub ziemniaczaną aż do krańca tortownicy,pamiętajmy tylko by każdą warstwę docisnąć,przyprawić i posmarować majonezem a na końcową warstwę majonezu dać starty ser.Całość przykrywamy folią spożywczą i zakrywamy płaskim naczyniem. Wkładamy do lodówki na całą noc i dociążamy kładąc inną salaterkę na naszej sałatce by mieć pewność,że wszystko dobrze będzie się trzymać.
    Przed podaniem wyjmujemy do góry dnem na paterze, pozbywamy się całej folii i gotowe.

Porady

Po wyjęciu z lodówki i odwróceniu do góry dnem może wyciec trochę wody wytrąconej z warzyw i majonezu,należy delikatnie pozwolić jej wsiąknąć w przygotowany wcześniej ręcznik papierowy a później serwujemy bez obaw:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować