1.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką.
Wylać do tortownicy,wyłożonej papierem tylko na spodzie. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy.
2.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie,odstawić do lekkiego tężenia
Truskawki, umyć i osuszyć..
3.Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.
.Ubić kremówkę na sztywno. Nadal miksując dodać rozpuszczoną czekoladę i potem żelatyną.Masę podzielić na pół, ale zostawiając też na rozetki..
4.Na pierwszy blat wyłożyć, połowę galaretki i połowę truskawek. Przykryć połową masy. Na to kolejny blat i wyłożyć kolejno resztę galaretki, truskawki i masę. Położyć ostatni blat i schłodzić
5.Następne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mleko skondensowane, miksować na średnich obrotach aż masa się lekko ubije i dokładnie połączy. Posmarować górę i boki tortu.
Udekorować rozetkami, truskawkami i ozdobami czekoladowymi.
Wstawić z powrotem do lodówki.
Komentarze