Tort Raffaello

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Tort biszkoptowy z masą kokosową z dodatkiem białej czekolady

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa z białą czekoladą:
    150 g białej czekolady,
    1/2 l kremówki,
    2 śmietan-fixy,
    150 g wiórków kokosowych,
    2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
    5 łyżek płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie). Wystudzić. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić cały czas mieszając. Kremówkę lekko ubić, dodać śmietan-fixy i cukier puder, ubić na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i wystudzoną czekoladę (jeśli będzie zbyt ciepła, śmietana może się zważyć). Zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć blaty i pokryć górę i brzegi tortu.
  • 3. Migdały lekko uprażyć na suchej patelni. Kiedy ostygną, posypać nimi tort. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować