Tort „Rafaello”

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

doskonały na każdą domową uroczystość:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt na tort o średnicy 28–30 cm:
    7 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1,5 szklanki maki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń duży śmietankowy lub waniliowy
    2 łyżki oleju
    szczypta soli do ubicia jajek

    Masa rafaello:
    800 ml śmietany kremówki 36%
    750 g serka mascarpone
    3 śmietan-fixy
    4 łyżki cukru pudru
    300 g wiórków kokosowych
    100 g startych migdałów
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Poncz:
    2 szklanki gorącej wody
    5 łyżek miodu prawdziwego
    2 kieliszki wódki
    kilka kropel olejku śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort „rafaello” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Tortownicę o wymiarach 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy blaty. Ja piekłam dwa biszkopty, gdyż chciałam mieć tort czterowarstwowy.
  • 2. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.  Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać  ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.  Na koniec wsypujemy wiórka kokosowe, starte migdały i kilka kropel olejka migdałowego. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Składniki ponczu łączymy ze sobą.
  • 3. Na paterze do tortu układamy krążek biszkoptowy na który wykładamy masę, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek.  Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Na przykrycie boków pozostawiamy sobie trochę kremu. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować