TORT PUCHATKA ( ciasto z kremem)

5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znalazłam tan przepis w czeskiej gazecie . Wcześniej jadłam taki torcik w Brnie. Smaczne ciasto z pysznym kremem. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 jajek
    17 dag cukru
    3 dag kakao
    7 dag mąki
    KREM
    10 dag masła
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    3 dag kakao
    1 -2 łyżki wódki z orzechów laskowych
    ( na budyń)
    3 dag masła , 7 dag mąki, 200 ml mleka
    POLEWA
    8 dag czekolady, 2 dag masła
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto z kremem Desery

Tort puchatka ( ciasto z kremem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p1asda 1. CIASTO
    Jajka ubijamy z cukrem do białości.Powoli dodajemy mąkę z kakao.
    Wlewamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika na około 30-45 minut w temperaturze 180 C.
    Robimy budyń do kremu.
    Masło rozcieramy z mąką na gładź,
    zalewamy zimnym mlekiem.
    Stawiamy na gaz, cały czas mieszamy do zagotowania.
    Studzimy przykrywając folią , aby nie powstał kożuch.
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem,
    żółtkami i zimnym budyniem.
    Na koniec dodajemy kakao i 1-2 łyżki wódki z orzechów laskowych.
    Biszkopt przekrawamy na 3 lub 4 części, przekładamy masą.
    Wierzch polewamy roztopioną czekoladą z masłem ( NIE GORĄCĄ).
    Ozdabiamy orzechami laskowymi.
    Wstawiamy do lodówki.

Porady

Przepis jest na typową blaszkę 21 na 21 cm. W oryginale do kremu powinien być zapach orzechowy , ja go u nas nie znalazłam , wszelkie syropy są za słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować