Tort prezydenta

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Robię go na różne okazje, a jeszcze nikomu się nie znudził.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    3 jaja
    25 dag cukru
    2 kostki margaryny
    sok z cytryny
    1 kieliszek spirytusu
    kilka kropel dowolnego olejku

    Dodatkowo:
    1 puszka ananasów lub brzoskwiń
    1 czekolada deserowa
    słoiczek kwaśnego dżemu (np. mirabelkowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort prezydenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt w 180 stopni przez ok 30 min.
    Wystudzić, przekroić na trzy placki.
  • 2. Krem:
    Jaja ubić na parze z cukrem, potem zdjąć i ubijać dalej by się schłodziły (w trakcie ubijania uważać żeby się nie zważyły).
    W innej misce bardzo dobrze rozkręcić margarynę i dodawać po 1 łyżce kremu z jajek, cały czas ucierać.
    Dodać olejek, sok i spirytus. Wymieszać.
    Krem podzielić na pół lub jeżeli widzimy, że mamy go za dużo jak na nasz placek to możemy podzielić na 3 części.
  • 3. Ananasy odsączyć i dobrze odcisnąć z soku. Pokroić w kostkę. Sok zostawić.
    Czekoladę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
    Z jedną częścią kremu wymieszać ananasy, z drugą czekoladę.
  • 4. Sok z ananasów rozcieńczyć z wodą i spirytusem lub likierem owocowym.
  • 5. Pierwszą część biszkoptu nasączamy. I smarujemy dżemem. Wykładamy masę z ananasem. Kładziemy drugą część biszkoptu, nasączamy, smarujemy ostrożnie dżemem. Wykładamy masę z czekoladą. Przykrywamy ostatnim plackiem. Lekko nasączamy.
    Dowolnie dekorujemy (krem, ozdoby itd.)

Porady

Ananasy możemy zastąpić np. brzoskwiniami lub innymi "sztywnymi" owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować